Crisi sanitària global

Els EUA no aconsegueix l’objectiu de vacunar el 70% dels adults abans del 4 de juliol

  • La resistència dels més joves a injectar-se els fàrmacs és una de les raons per les quals no s’ha arribat encara a la meta que es va marcar el president Joe Biden al maig

Els EUA no aconsegueix l’objectiu de vacunar el 70% dels adults abans del 4 de juliol

HANNAH BEIER

4
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va fer un càlcul senzill al maig: va comptar el nombre de vacunes del seu país i el nombre de braços de nord-americans a injectar i va arribar a la conclusió que el 70% de la població adulta tindria almenys una dosi i podria celebrar, el 4 de juliol, la patriòtica festa del Dia de la Independència sense preocupar-se per la pandèmia. Però les últimes dades mostren que menys del 60% dels majors d’edat estan completament vacunats i menys del 67% ha rebut almenys una dosi. Davant aquestes xifres, el coordinador de la resposta de la Covid-19 de la Casa Blanca, Jeff Zients, va advertir que necessitaran «unes quantes setmanes més» per travessar la meta marcada pel president.

«Era un objectiu molt assequible. Els EUA tenen prou vacunes per complir-lo», diu Spencer Fox, investigador de la Universitat de Texas. Segons la seva opinió, entre les raons que han impedit complir fins ara amb el compromís hi ha les dificultats que tenen moltes persones per accedir a la vacuna, sobretot les de sectors vulnerables que no poden prendre’s un dia lliure per rebre les dosis o no compten amb un mitjà de transport per desplaçar-se fins a un centre de vacunació o una farmàcia.

El poc temor al virus, els possibles efectes secundaris de les vacunes, la falta de confiança en els fàrmacs o en el Govern i la creença en teories conspiradores –que van des que les vacunes estan fetes amb fetus fins que injecten un xip juntament amb la dosi– són altres raons per les quals la corba de les vacunacions del país està decreixent després d’haver arribat al seu màxim el 10 d’abril amb més de 4,5 milions de fàrmacs injectats en un dia.

 Resistència dels joves

«Vacuna’t i ves a una festa a la piscina», diu el doctor Anthony Fauci, principal expert en malalties infeccioses de la Casa Blanca, als més de dos milions de seguidors de la ‘influencer’ Claudia Sulewski en un vídeo d’Instagram. En aquesta entrevista desmenteix afirmacions com que un dels efectes secundaris de la vacuna és que provoca infertilitat o que ocasiona mutacions genètiques. No és casualitat que ara el principal epidemiòleg dels EUA es deixi entrevistar per aquesta ‘youtuber’ de 25 anys, ni que l’Administració s’hagi associat amb Twitch i Riot Games per arribar als jugadors en línia, i amb Panera i Chipotle per oferir menjar gratis als qui s’inoculin.

«Les persones més joves dubten més perquè no estan tan preocupats per tenir símptomes greus de la Covid, que és un dels incentius més grans per vacunar-se. A més, els joves només es poden vacunar des de fa poc. Potser estan esperant a veure si els seus amics es vacunen i comprovar si hi ha algun tipus d’efecte secundari en aquestes edats», recalca Fox.

Les dades dels Centres de Prevenció i Control de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) mostren que poc més del 30% de la població d’entre 12 i 17 anys s’ha vacunat i que menys del 50% de joves d’entre 18 i 39 anys han rebut les dosis, en contrast amb més del 80% dels més grans de 65 anys i el gairebé 70% de les persones entre els 50 i 65 anys. Fox explica que malgrat que es vincula la immunitat de grup amb arribar al 70% de població vacunada, això no es pot aplicar als grups d’edats ja que als EUA les diferents generacions estan interconnectades.

Obertura d’escoles

Fox assenyala que el més probable és que el país arribi a la xifra del 70% aquest any i destaca que no només s’aconsegueix la immunitat de grup amb la vacuna sinó també amb aquelles persones que ja han passat la malaltia.

Notícies relacionades

El desavantatge de no arribar a aquesta immunitat és la creació de «buits» en la societat a través dels quals el virus «troba el seu camí» per propagar-se. Segons l’expert, aquests focus es poden donar tant a les zones més vulnerables de la societat com per la propagació del virus a través dels menors de 12 anys, que encara no es poden vacunar en aquest país.

Malgrat que alguns especialistes comencen a plantejar-se com serà la reobertura total de les escoles després de les vacances d’estiu per l’aparició de la nova variant delta, Fox veu poc probable que el país tingui tants contagis com l’hivern passat. «Potser hi ha un repunt alt, però la gran majoria de les persones de més risc d’hospitalització o mortalitat ja estarà totalment vacunada. Així que crec que si hi hagués una onada, seria molt diferent del que hem vist en el passat».