MSF cancel·la operacions a Tigray després de l’assassinat de tres cooperants seus

MSF cancel·la operacions a Tigray després de l’assassinat de tres cooperants seus

MSF

3
Es llegeix en minuts

Metges sense Fronteres (MSF) ha anunciat aquest dimecres la suspensió de les seves operacions a tres ciutats de la regió del nord etíop de Tigray, contra la qual el Govern central manté una ofensiva armada des de novembre, després de l’assassinat de tres dels seus cooperants –entre ells, una espanyola– el 24 de juny.

«En aquests moments tan tràgics, hem pres la decisió dolorosa i difícil, però necessària, de suspendre les nostres activitats a diverses zones de Tigray», va dir en un comunicat difós aquest dimecres la directora d’operacions d’MSF, Teresa Sancristoval.

El vehicle on viatjaven l’espanyola María Hernández (coordinadora d’emergències) i els seus col·legues etíops Yohannes Halefom Reda (coordinador assistent) i Tedros Gebremariam Gebremichael (conductor) es va trobar buit el matí del 25 de juny, amb els seus cossos sense vida a pocs metres, després que MSF perdés el contacte amb l’equip la tarda del dia anterior.

Repercussió mèdica

Segons l’ONG, se suspenen les seves activitats a les ciutats d’Abi Adi, Axum (centre) i Adigrat (est), cosa que tindrà «importants repercussions mèdiques i humanitàries per a la població».

En aquest sentit, durant els últims sis mesos els equips d’MSF operatius en aquestes tres zones han proporcionat atenció mèdica d’emergència a 9.440 persones, a més de practicar 763 cirurgies i hospitalitzar més de 3.000 persones.

Així mateix, els cooperants desplaçats en aquestes urbs han assistit a més de 3.300 dones en el part –i han arribat a practicar 365 cesàries d’urgència–, han prestat atenció mèdica a 335 supervivents de violència sexual i han recolzat en salut mental 1.444 persones.

«Sabem que un alt nombre de pacients es quedarà sense rebre atenció mèdica i que algunes persones no sobreviuran; som conscients de l’inassumible pes que haurà de suportar el poc que queda del sistema de salut a Tigray», va lamentar Sancristoval.

Investigació de l’assassinat

L’ONG també va reclamar una investigació immediata de l’assassinat dels seus tres empleats i va denunciar que, gairebé dues setmanes després de la mort dels cooperants, «ningú ha reivindicat l’autoria dels assassinats i les circumstàncies que envolten les morts continuen sense estar clares».

Segons MSF, des de l’inici del conflicte a Tigray els treballadors mèdics i humanitaris han sigut objectiu d’atacs, mentre les instal·lacions i l’equip mèdic han sigut saquejades o utilitzades amb finalitats militars.

«Perquè MSF i altres organitzacions humanitàries puguin continuar treballant a Tigray i la resta d’Etiòpia, totes les parts del conflicte han de donar garanties que la seva tasca es pot portar a terme en condicions de seguretat», va dir l’organització.

Menyspreu per la vida

Per Sancristoval, «l’assassinat dels nostres companys [...] és un tràgic exemple del més absolut menyspreu per la vida humana que els nostres propis equips han observat en aquest conflicte».

La guerra a Tigray va començar quan el Govern etíop va llançar una ofensiva el 4 de novembre contra el Front Popular d’Alliberament de Tigray (FPLT), que governava la regió fins aleshores, després d’una escalada de tensions i en represàlia per una agressió prèvia de forces tigrinyes a una base militar federal.

Notícies relacionades

La setmana passada, l’Executiu central va declarar un «alto el foc unilateral humanitari» però, tot i que l’exèrcit es va retirar de diverses ciutats preses pel FPLT, les forces de la veïna regió d’Amhara, que han annexionat de facto l’oest de Tigray, es continuen sense moure i l’accés està bloquejat.

Des de l’inici del conflicte, milers de persones han mort, prop de dos milions s’han vist desplaçades internament a la regió i almenys 75.000 etíops han fugit al veí Sudan, segons dades oficials.