Enfrontaments violents

La policia libanesa reprimeix els familiars de les víctimes de l’explosió de Beirut

  • A les portes de la casa de Mohamed Fehmi, les famílies li recriminaven la seva negativa a permetre el qüestionament del cap de seguretat del Líban

  • Gairebé un any després de la letal explosió al port de la capital, no s’ha condemnat cap alt funcionari ni hi ha resultats de la investigació

La policia libanesa reprimeix els familiars de les víctimes de l’explosió de Beirut

NABIL MOUNZER / EFE/EPA/NABIL MOUNZER

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Sobre la seva esquena carreguen taüts buits. Amb els rostres dels seus familiars impresos en paper, segueixen en la seva lluita per la justícia. Però a tall de resposta només hi ha negatives. Els familiars de les víctimes de l’explosió del port de Beirut fa gairebé un any han sigut dispersats amb gasos lacrimògens per part de la policia antiavalots. A les portes de la llar del ministre de l’Interior, li han recriminat aquest dimarts a Mohamed Fehmi la seva decisió de no permetre el qüestionament del cap de seguretat del Líban.

Amb la cara ensangonada, els manifestants han lamentat la seva segona mort. «Ens han matat una altra vegada», ha expressat Tracy Naggear, la filla de tres anys del qual va ser una de les víctimes més joves de l’explosió. El 4 d’agost passat, milers de tones de nitrat d’amoni van provocar una de les explosions no nuclears més potents de la història. Més de 210 persones van morir, diversos milers van resultar ferides i la vibrant Beirut ja mai va tornar a ser la mateixa amb alguns dels seus barris arrasats. 

Durant aquests mesos, els familiars de les víctimes han pressionat les autoritats libaneses perquè els culpables retin comptes. Aquestes famílies s’han despertat 344 vegades des del 4 d’agost però la investigació encara no ha donat resultats. Aquest «segon crim» que ha denunciat Naggear es refereix a la decisió del ministre d’Interior, Mohamed Femi, de rebutjar la sol·licitud del jutge per interrogar un dels generals més destacats, el cap de Seguretat General, Abbas Ibrahim. Amb la seva cerimònia d’enterrament simbòlica, han apuntat a una investigació que no avança. 

Immunitat

També en el matí de dimarts els manifestants es van reunir davant el Parlament per exigir l’aixecament de la immunitat de tres legisladors i exministres perquè puguin ser interrogats pel jutge Tarek Bitar. Encara no han pres cap decisió. Bitar és el nou encarregat de la investigació després que el seu predecessor, Fadi Sawan, fos destituït al febrer. Dos dels exministres que Sawan havia acusat van sol·licitar el seu acomiadament. 

A les portes de la casa de Fehmi, els manifestants l’han acusat de «terrorista» i «criminal» recriminant-li aquesta negativa que, de nou, atura la investigació. «El poble libanès ha vingut a recolzar-nos, ¿on ets, heroi?», l’han increpat a través d’un megàfon. Després de quatre hores d’enfrontaments amb la policia, els familiars han aconseguit entrar a l’edifici malgrat els gasos lacrimògens. Allà al costat d’una bandera libanesa, han subjectat retrats i pancartes exigint justícia.

Debacle econòmica

Notícies relacionades

Diversos manifestants han resultat ferits, juntament amb un periodista. Després del llançament de tomàquets, ampolles d’aigua i pedres, els agents de policia han respost amb cops de porra que han provocat el caos al lloc. A més, els participants en la protesta van pintar als escuts dels antiavalots la consigna ‘50 dòlars’ amb referència a l’actual valor del seu salari mensual mitjà després de la devaluació de la lliura libanesa en més d’un 90%. 

Molts els han increpat la lleialtat que alimenta la seva violència en un moment en què tota la població libanesa pateix una de les pitjors crisis econòmiques dels últims 150 anys, segons el Banc Mundial. A més de la debacle econòmica que asfixia la societat, el Líban també pateix el desgovern. Després de l’explosió del 4 d’agost, l’Executiu d’Hasan Diab va dimitir. Saad Hariri porta des de l’octubre en negociacions per formar un nou gabinet. Gairebé un any després, el país segueix sense govern.

Temes:

Líban Beirut