Els racons de les eleccions
El cap de l’Estat Major dels EUA temia que Trump donés un cop
Mark Milley va veure en la negativa del magnat a acceptar la seva derrota un senyal de la seva intenció de mantenir-se en el poder
Ho va comparar amb la presa del Reichstag el 1933 per Hitler, segons recull un llibre de pròxima publicació
El cap de l’Estat Major Conjunt dels Estats Units, Mark Milley, va témer a finals de l’any passat que el llavors president, Donald Trump, abolís la Constitució per retenir el poder, una cosa que va comparar amb la presa del Reichstag el 1933 per Adolf Hitler, segons un nou llibre.
Milley va veure en la negativa de Trump a acceptar la derrota davant Joe Biden en les eleccions de novembre del 2020 un possible senyal de la seva intenció de retenir el poder per qualsevol mitjà, segons extractes del llibre dels periodistes del diari ‘The Washington Post’ Carol Leonnig i Philip Rucker, divulgats aquest dijous pel diari i la cadena CNN.
«Aquest és un moment com el del Reichstag... L’evangeli del Führer», va dir Milley als seus assessors del Pentàgon, segons els autors del llibre, titulat ‘I Alone Can Fix It’ (Jo sol puc arreglar-ho).
El llibre, que sortirà a la venda la setmana que ve, constitueix la visió més inquietant exposada fins al moment sobre com es va percebre dins del Govern federal la negativa de Trump a acceptar la seva derrota electoral.
«‘Camises pardes’ als carrers»
El 1933, Hitler va aprofitar un sospitós incendi en el Reichstag, el Parlament alemany, per suspendre les llibertats civils i concentrar l’autoritat en el seu govern, preparant l’escenari per a la consolidació del poder nazi.
Quan Trump va convocar els seus partidaris per a una marxa a Washington al novembre, Milley, que havia sigut designat pel mandatari, va expressar preocupació que estigués desplegant «‘camises pardes’ als carrers», indica en el llibre, en al·lusió a la violenta milícia de Hitler.
Trump va persistir a afirmar sense proves que un frau li havia birlat un segon mandat, i va convocar una nova manifestació el 6 de gener, que va acabar amb els seus seguidors assaltant el Capitoli.
Milley va planejar llavors amb altres alts funcionaris una renúncia col·lectiva per deixar clar que no acceptarien un cop del president sortint. «Poden intentar-ho, però no tindran èxit», va dir Milley als seus assessors, segons el llibre. «No es pot fer això sense els militars. No es pot fer això sense la CIA i l’FBI. Som la gent amb les armes», va afegir.
Desconfiança cap a Trump
Notícies relacionadesMilley ja s’havia resistit a principis d’any al desig de Trump d’avisar els militars per enfrontar-se a les protestes contra el racisme a diverses ciutats. Això el va portar a desconfiar de les motivacions de Trump, especialment després de les eleccions, quan el mandatari va començar a reemplaçar alts funcionaris, fins i tot al Pentàgon, amb lleials pròxims malgrat que només li quedaven setmanes en el càrrec.
«Milley li va dir al seu personal que creia que Trump estava provocant disturbis, possiblement amb l’esperança d’una excusa per invocar la llei d’insurrecció i avisar els militars», diu el llibre.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"