Pluges torrencials
Tragèdia a Alemanya | «Això és més que una inundació. És una apocalipsi»
Els supervivents del temporal de l’oest del país relaten com l’aigua va negar les seves localitats en pocs minuts
«Això és més que una inundació. Això és una apocalipsi», diu Cornelia Wiegand, l’alcaldessa d’Altenahr, una de les localitats arrasades pel temporal a l’estat de Renània-Palatinat. «L’aigua va baixar dels pendents amb una altura de 40 centímetres cap al centre de la localitat. Mai havíem vist una cosa així aquí. Alhora, el riu Ahr va triplicar el seu cabal. L’aiguat ha destrossat el nostre poble, s’ha carregat cases. Aquesta vall mai havia viscut una inundació com aquesta».
Wiegand explica la situació mentre passeja pel lloc devastat amb la companyia d’un equip de la televisió pública alemanya Phoenix que va aconseguir arribar allà. El vídeo, de més de 10 minuts, mostra els efectes de les pitjors inundacions registrades en dècades a Alemanya: ponts destrossats, cotxes amuntegats, arbres allotjats als sostres de les cases que han quedat drets, carrers tallats per muntanyes de llot, les línies fèrries de l’estació aixecades per l’aigua.
«Moltes persones es van salvar després de pujar a les teulades de les seves cases. Van ser trets pels helicòpters dels equips de rescat després de passar la nit allà», explica l’alcaldessa de la localitat encara en estat de xoc. «Necessitem ajuda urgent», demana l’alcaldessa mirant directament a la càmera.
A l’hora de filmar l’entrevista, dijous passat al matí, la política local ni tan sols sabia la quantitat de morts i desapareguts provocats per un temporal que va convertir en pocs minuts el petit riu que creua Altenahr en un autèntic torrent d’aigua. Les autoritats locals i regionals de Renània del Nord-Westfàlia i de Renània-Palatinat –els dos estats federats més afectats– reconeixen que encara és difícil fer balanç de la pèrdua de vides humanes i de les destrosses materials; moltes localitats continuen aïllades per les inundacions i la xarxa i internet han quedat inutilitzables, cosa que dificulta les comunicacions.
«Com una bomba»
Els polítics regionals i nacionals intenten transmetre esperança i prometen recolzament financer als afectats. Mentrestant, i davant la dificultat d’accedir a molts llocs devastats, les xarxes socials i la premsa local s’han convertit en font de primera mà de nombrosos testimonis que han sobreviscut a aquestes històriques inundacions. «Sembla un camp de batalla, és com si hagués caigut una bomba», diu a la televisió pública regional WDR un veí de la ciutat de Trèveris, a Renània-Palatinat, després que les autoritats li hagin permès tornar al seu carrer.
Notícies relacionadesEls que van aconseguir sobreviure a les pluges torrencials coincideixen a relatar la rapidesa amb la qual va arribar el torrent. «L’aigua va pujar fins al sostre de la primera planta de l’edifici en un minut», diu a l’agència DPA Matthias Mando, director d’una organització que gestiona centres d’atenció per a persones amb discapacitats. En un d’aquests centres situat a la localitat de Sinzig, 12 persones van morir després que el torrent penetrés en pocs minuts a l’edifici. Ningú les va poder salvar.
Només al districte d’Ahrweiler, on està situat el poble d’Altenahr governat per l’alcaldessa Cornelia Wiegand, hi ha desenes de desapareguts. La policia ni tan sols és capaç de moment d’establir una xifra de les persones que encara estan sent buscades pels equips de rescat.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"