Canvi de to
L’OMS diu ara que va ser prematur descartar el laboratori com a origen de la Covid
El director de l’organisme afirma que «els accidents ocorren» en aquests centres i demana a la Xina més transparència
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat a la Xina més transparència a l’hora d’informar dels primers casos de Covid-19 i ha advertit que conèixer els orígens del coronavirus «és un deute pendent amb els milions de persones que l’han patit».
«Demanem a la Xina que sigui transparent i oberta, que cooperi especialment aportant les dades en brut sobre els primers dies de la pandèmia», va assegurar en una compareixença de premsa amb el ministre alemany de Salut, Jens Spahn, que es va unir a aquesta crida d’atenció a les autoritats xineses.
Seguir la investigació
Tedros va assegurar que després de la primera fase d’investigacions, que va culminar amb una visita d’experts internacionals a Wuhan(la ciutat central xinesa on es van diagnosticar els primers casos), se n’està dissenyant una segona.
«Necessitem continuar la investigació per saber què va passar realment, ja que, si ho acabem sabent, ens pot servir per evitar crisis futures similars», va afirmar l’expert etíop.
Tedros va admetre que «hi ha hagut molta pressió» per descartar la hipòtesi que la pandèmia va sorgir en un accident de laboratori (teoria que ha sigut especialment destacada per mitjans i autoritats dels EUA), però va argumentar que «per excloure-la es necessita informació més completa».
Errors en laboratoris
El director general també va admetre que «els accidents de laboratori poden ocórrer» i va assegurar que ell mateix, treballant en aquesta mena d’instal·lacions en el passat com a expert en immunologia, va cometre algun error.
«Revisar el que va passar als laboratoris és important i necessitem informació directa sobre la situació d’aquestes instal·lacions abans de la pandèmia i al principi de l’aparició», va concloure.
Les declaracions de Tedros suposen un destacat canvi de to després de mesos en què havia declinat comentar públicament la teoria del laboratori o l’actitud de les autoritats xineses en les investigacions, que van començar amb mesos de retard i bastants obstacles per als experts de l’OMS i altres agències.
Animals salvatges
Notícies relacionadesDesprés de la visita d’aquests experts a Wuhan a principis d’any es va emetre un informe en el qual se sostenia que la hipòtesi més probable de l’origen del coronavirus era que s’havia transmès a l’ésser humà d’animals salvatges via una o més espècies que van actuar com a mitjanceres.
La investigació també indicava que la hipòtesi menys probable era la de l’origen en un laboratori, però tampoc considerava gaire plausible el contagi a través d’aliments congelats importats, una teoria freqüentment defensada per mitjans oficials xinesos.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista