Avenços socials
‘Dyhzy’, el fill ‘X’ del president argentí
«No em considero un home, em considero un persona no binària», diu el fill d’Alberto Fernández
• ‘Dyhzy’ anuncia que tramitarà un nou document d’identitat conforme amb la percepció de si mateix
• Aquest dret va ser consagrat dies enrere per un decret presidencial que afegeix a les opcions de sexe masculí i femení la possibilitat d’optar per una ‘X’.
«No em considero un home, em considero una persona no binària», va dir Dyhzy, i aquest pseudònim artístic suggereix més del que sembla que amaga. Es tracta del fill del president argentí Alberto Fernández, que no se sent «còmode» amb el nom que van triar per a ell els seus pares fa 26 anys. ‘Dj’ ocasional, dissenyador gràfic, però, sobretot, ‘drag queen’, ‘Dyhzy’ va anunciar que canviarà el seu document nacional d’identitat (DNI) per estar en sintonia amb la seva manera de percebre’s. Aquest dret acaba de ser instituït pel Poder Executiu. Des de dimecres passat, a les opcions de sexe masculí i femení, s’afegeix la possibilitat d’optar per una ‘X’.
«Crec que la identitat és una cosa que es construeix des de sempre, des que has nascut. No és una cosa que et donen; la construeix un mateix, partint de les coses que vius, les que t’agraden i les que no, les que et fan bé i malament», assenyala el fill del mandatari.
Amb el recent decret presidencial, l’Argentina es converteix en el primer país de la regió que reconeix les identitats no binàries. «Entre l’ideal i el possible, busquem el possible perquè som cada dia més a prop de l’ideal. I l’ideal serà quan tots i totes, siguem totis, i a ningú li importi el sexe de la gent», va dir el mandatari a l’anunciar els canvis. «Hem d’obrir la ment. Hi ha altres identitats a més d’home i dona que han existit sempre, però que abans s’havien ocultat. No parlant d’això traiem felicitat a milions de persones. Un troba mil maneres d’estimar i ser estimat i cal respectar-ho», va afegir. En virtut de la nova disposició, la nomenclatura ‘X’ al camp «sexe» de tot document comprendrà les possibilitats «no binària, indeterminada, no especificada, indefinida, no informada, autopercebuda, no consignada; o una altra accepció amb què pogués identificar-se la persona que no se senti compresa en el binomi masculí/femení».
NO ME LLAMEN ASÍ (Sobre Dyhzy, le hije del presidente, que contó que cambiará su DNI porque se considera no...
Posted by Revista y Editorial Sudestada on Thursday, July 22, 2021
Fernández va entregar personalment els tres primers DNI. Valentine Machado, un dels beneficiaris, va expressar alguna cosa més que joia. Davant les autoritats es va obrir la camisa i va exhibir una samarreta amb la llegenda «No som X». Al prendre la paraula, Fernández no va passar per alt la situació. «Vaig sentir la queixa d’algú. La ‘X’ és una convenció internacional que ens permet ampliar drets per reconèixer una categoria no binària. No hauríem de renegar d’això», va argumentar
Tot i que no va participar de la cerimònia, ‘Dyzhy’ no va tardar a fixar una postura. «Quan l’Estat reconeix una llei, aquesta es va naturalitzant. Avui no és estrany, no crida l’atenció veure una parella homosexual casant-se des que es va aprovar el matrimoni igualitari.
Notícies relacionadesEl fill del president té una forta activitat a les xarxes socials. Poques setmanes enrere es va deixar veure d’esquena a Instagram amb un conjunt de llenceria eròtica i sabates de talons d’agulla. Aquestes intervencions de vegades el converteixen en blanc d’atacs verbals. ‘Dyhzy’ afirma que alguns mitjans de comunicació «es caguen» en la seva identitat. Aquesta situació es va agreujar amb l’arribada al poder polític del seu pare. «Hi ha batalles que sento que he perdut. ¿De què em serveix queixar-me tota l’estona, estar malament, plorar, cridar i cridar a la meva psicòloga cada cinc minuts per explicar que van treure un article on em tracten amb el nom del meu DNI?», es pregunta.
El decret presidencial li permet almenys posar algunes coses al seu lloc. Ja no es dirà formalment Estanislao, però tampoc s’hi inscriurà com a ‘Dyhzy’, perquè aquest, va dir, és, en rigor, un sobrenom. Al seu document d’identitat figurarà el nom de Tani. Així l’anomenen –diu– les persones que el «volen i respecten».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia