Crisi al nord de l’Àfrica
¿Què passa a Tunísia? En quatre claus
Tunísia, presentat com l’únic país en el qual va triomfar la Primavera Àrab del 2011, viu dies convulsos. Després de multitudinàries manifestacions diumenge a la tarda a les principals ciutats del país, el president Kais Saied ha suspès l’activitat del Parlament i ha destituït el primer ministre, Hichem Mechich. Saied s’ha atribuït plens poders executius per «salvar el país» mentre el partit en el poder parla de «cop d’Estat». Les següents claus ajuden a entendre quins han sigut els detonants d’aquesta crisi.
Denúncia de cop d’Estat
Després de suspendre l’activitat parlamentària i destituir el primer ministre, el president de Tunísia, Kais Saied, ha assegurat que la situació es mantindrà fins a recuperar «la pau social i salvar l’Estat i la societat». Per a això ha recorregut a l’article 80 de la Constitució que contempla que el president pot prendre mesures excepcionals en cas de «perill imminent». No obstant, el partit en el poder, Ennahda, ha denunciat un cop d’Estat.
L’èxit relatiu de la Revolució dels Gessamins
Comparat amb el desastre viscut a Egipte i Líbia, per exemple, a l’anomenada Primavera Àrab que va recórrer la zona el 2011, la Revolució dels Gessamins tunisiana sempre s’ha posat com a exemple de l’èxit d’una revolta que va tenir com a colofó la celebració d’eleccions democràtiques. No obstant, les millores socials i econòmiques anhelades pels ciutadans que al seu dia van sortir als carrers no només no han arribat, sinó que s’han agreujat per la irrupció de la pandèmia de Covid.
Pèssima gestió de la Covid
Les morts relacionades amb el coronavirus van arribar a un rècord al país la setmana passada, superant les 300 en un període de 24 hores. La campanya de vacunació s’està desenvolupant amb especial lentitud: només el 7% dels 11,7 milions d’habitants estan totalment vacunats. El Govern va intentar accelerar la vacunació obrint-la als majors de 18 anys durant les vacances d’Eid al-Adha, la festivitat més important dels musulmans. No obstant, l’intent es va convertir en un caos amb estampides, escassetat de subministraments i incidents violents. El primer ministre va destituir la ministra de sanitat, aliada del president Saied, de manera que va haver d’encarregar a l’Exèrcit la gestió de la crisi del coronavirus.
Problemes profunds sense resoldre
Tunísia ha tingut nou governs des de la revolució de 2011, molts d’ells de curta durada o fracturats. Mai s’han resolt els profunds problemes d’atur i l’enfonsament de les infraestructures estatals que van motivar l’aixecament. El país té dèficits pressupostaris i problemes de pagament del deute que podrien requerir un nou préstec del Fons Monetari Internacional (FMI). L’esmentada situació podria perjudicar els tunisians amb la pèrdua de llocs de treball estatals i la reducció de les subvencions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034