Crisi política

El president tunisià suspèn l’activitat parlamentària i s’atribueix plens poders executius

  • L’Exèrcit va impedir aquest dilluns l’accés al Parlament a diversos diputats, inclòs el president de la cambra i líder del partida islamista, Rached Ghannouchi

El president tunisià suspèn l’activitat parlamentària i s’atribueix plens poders executius

DPA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts

El president de Tunísia, Kais Saied, va suspendre aquest diumenge l’activitat parlamentària i va destituir el primer ministre, Hichem Mechichi, de manera que es va atribuir plens poders executius enmig d’una jornada de protestes contra les autoritats del país.

Saied va anunciar aquestes mesures després d’una reunió d’urgència al palau presidencial de Cartago en un moment en què Tunísia s’enfronta a una forta onada de la Covid-19 i una profunda crisi política que paralitza el país des de fa mesos.

La notícia va ser rebuda amb cops de clàxon dels cotxes a Tunis, la capital, després de les protestes de diumenge en nombroses localitats, en les quals es va demanar la «dissolució del Parlament».

L’Exèrcit tunisià va impedir aquest dilluns l’accés al Parlament a diversos diputats, inclòs el president de la cambra i líder del partit islamista, Rached Ghannouchi, hores després que el president, Kais Said, anunciés el cessament del Govern i la suspensió de l’Assemblea.

En un vídeo compartit a les xarxes socials per Ennahda, principal força parlamentària i soci del Govern, mostra l’arribada del polític al palau del Bardo al voltant de les dues de la matinada al costat de la vicepresidenta, Samira Chaouachi, que demana sense èxit als soldats que hi ha desplegats darrere la porta l’accés a l’edifici.

La formació conservadora va qualificar la decisió del mandatari de «cop d’Estat» i va demanar a la ciutadania que es s manifestépacíficament davant el Parlament «per salvar la revolució».

«Això és un cop contra la democràcia tunisiana i la seva constitució. Tunísia és l’única història d’èxit de la primavera àrab i aquesta història no acaba aquí», afirmava el comunicat.

Aquesta nit, el mandatari s’ha passejat per la cèntrica avinguda de Habib Bourguiba, on va ser acollit per desenes dels seus seguidors al ritme de l’himne nacional.

Milers de ciutadans van sortir diumenge als carrers per celebrar l’anunci del mandatari, que va decretar el cessament del cap del Govern, Hichem Mechichi, i la suspensió del Parlament durant 30 dies així com la retirada de la immunitat parlamentària de manera immediata de tots els diputats «per recuperar la pau social i salvar l’Estat i la societat».

Said va assegurar que assumirà la presidència de l’Executiu amb ajuda d’un nou primer ministre que ell mateix nomenarà durant el període de transició i va defensar fer ús de l’article 80 de la Constitució, que recull que, en cas de «perill imminent», el president pot prendre mesures «excepcionals» després de consultar amb el cap de Govern i el president del Parlament.

Segons l’esmentat text, l’objectiu és garantir un funcionament regular del poder públic «al més aviat possible» mentre que el Tribunal Constitucional– pendent de creació des de 2015– ha de supervisar el procés i decidir sobre la seva extensió.

Diverses seus regionals del partit Ennahda van ser assaltades i incendiades al llarg de diumenge en les diferents manifestacions que es van produir en tot el país per demanar la dimissió del Govern i la dissolució del Parlament per la seva gestió de la crisi sanitària i el deteriorament de les condicions de vida.

Notícies relacionades

Uns actes perpetrats per «grups anarquistes, consternats per no haver aconseguit convèncer l’opinió pública de les seves creences populistes i antidemocràtiques», va denunciar el partit.

Tunísia va iniciar la seva transició democràtica el 2011 amb l’anomenada Revolució dels Gessamins, que va posar fi a dues dècades de la dictadura de Zine el-Abidine Ben Ali, i durant la qual s’han succeït un total de 10 governs que han agreujat encara més la crisi econòmica i social.