Tensió a l’illa

Biden sanciona dos alts càrrecs de la policia de Cuba per la «repressió» de les protestes

  • Els Estats Units anuncien que seguiran les sancions contra «el règim fallit», llevat que «hi hagi algun canvi dràstic»

  • Cuba rebutja les sancions i les qualifica de «mesures arbitràries» que busquen «justificar el bloqueig inhumà» contra l’illa

Miles de manifestantes salen a la calle en Cuba por primera vez en 27 años.

3
Es llegeix en minuts

El Govern dels Estats Units va llançar aquest divendres noves sancions econòmiques contra la Policia Nacional Revolucionària de Cuba i els seus dos màxims responsables, Óscar Calleja i Eddy Sierra, per «accions de repressió» comeses en les protestes que s’han succeït a l’illa des de l’11 de juliol passat.

«Les accions d’avui serveixen per responsabilitzar encara més els responsables de reprimir la crida del poble cubà a la llibertat i el respecte dels Drets Humans, ha explicat la directora de l’Oficina de Control d’Actius Estrangers (OFAC) del Departament del Tresor, Andrea M. Gacki.

El Departament del Tresor, ha afegit, «continuarà designant i anomenant pel seu nom els que faciliten la participació del règim cubà en greus abusos contra els Drets Humans, en aquest cas, per les «accions de repressió de les protestes pacífiques i prodemocràtiques a Cuba».

Acusacions de la Casa Blanca

Washington ha acusat la Policia Nacional Revolucionària de «reprimir i atacar els manifestants» i ha citat casos com el d’un sacerdot catòlic, «colpejat i detingut mentre defensava joves manifestants» a la ciutat de Camagüey, o el de l’arrest d’integrants del Movimiento de Madres 11 de Julio.

Tot això, ha incidit, sota la direcció de Callejas i la sotsdirecció de Sierra. Per això, continuaran bloquejades propietats i interessos d’aquestes persones, en virtut de la legislació de Control d’Actius Cubans, amb la qual cosa es prohibeix a altres actors sota jurisdicció nord-americana tractes econòmics amb els afectats i es congela qualsevol de les possessions de les quals disposin els EUA.

El Tresor ha recordat que les mesures imposades aquest divendres són part d’un programa més ampli de sancions contra Cuba, el «més complet administrat per l’OFAC», ha destacat. Tot i que, ha matisat, hi ha «excepcions per garantir que es permetin certes activitats econòmiques que beneficiïn directament el poble cubà». «L’OFAC administra un embargament econòmic a Cuba que prohibeix a les persones nord-americanes –i a les entitats de propietat o controlades per persones nord-americanes– realitzar transaccions i proporcionar serveis que puguin sustentar el règim cubà», ha remarcat.

A més, ha apuntat que «tots els ciutadans cubans estan bloquejats, independentment de si apareixen en la llista de ciutadans especialment designats i persones bloquejades» elaborada pel Departament del Tresor, que «continuarà fent complir aquestes prohibicions d’acord amb els estatuts i regulacions aplicables».

Les sancions seguiran

Hores després, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que les sancions continuaran contra totes aquelles persones que continuïn cometent «els abusos del règim fallit». «N’hi haurà més, llevat que hi hagi algun canvi dràstic a Cuba, que no preveig», ha dit Biden, que s’ha reunit aquest divendres amb membres de la comunitat cubanoamericana i els senadors Robert Menéndez i Greg Meeks, per abordar la forma en què Washington «continuarà recolzant el poble cubà que ha patit durant dècades i dècades».

El mandatari nord-americà ha qualificat d’«intolerable» la situació que es viu a l’illa, criticant la censura d’Internet i recolzant els cubans que resideixen als Estats Units, ja que són «els millors ambaixadors de Cuba». «Els Estats Units estan prenent mesures per impulsar la causa del poble cubà. Hem fet ús de la força de la nostra diplomàcia, unint les nacions perquè es pronunciïn i augmentin la pressió sobre el règim. I estem responsabilitzant el règim», ha remarcat, per incidir en el suport nord-americà a la població cubana, a presos polítics i a dissidents.

Biden ha informat que ha ordenat als departaments d’Estat i del Tresor que «en el termini d’un mes» li proporcionin «recomanacions» sobre «com maximitzar el flux de remeses al poble cubà, sense que els militars cubans s’emportin la seva part».

«Mesures arbitràries»

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors de Cuba, Bruno Rodríguez, ha manifestat el seu rebuig «enèrgic» a les noves sancions dels Estats Units contra el país, unes mesures que ha qualificat com a «arbitràries». «Aquestes mesures se sumen a la desinformació i agressió per justificar el bloqueig inhumà contra Cuba», ha insistit, en una publicació en el seu perfil de Twitter.

Notícies relacionades

Així mateix, el cap de la diplomàcia cubana ha censurat la reunió de Biden amb «annexionistes cubans», la qual ha considerat «una farsa per justificar l’operació de canvi de règim contra Cuba».

Rodríguez ha dit que el Govern nord-americà «només està interessat en la maquinària electoral de Florida» i «ignora el reclam del poble cubà, els seus votants cubans als Estats Units i el món».