Les dues Corees
Seül ofereix ajuda a Pyongyang després de les inundacions al nord-est del país
Els dos països reprenen la comunicació després de tretze mesos de silenci
Avui el Govern sud-coreà s’ha ofert a prestar assistència aCorea del Nord en les tasques per a la recuperació de la seva regió nord-oriental, afectada per inundacions, i ha parlat de múltiples possibles opcions per canalitzar aquesta ajuda.
En una roda de premsa oferta avui, el portaveu del Ministeri del sud d’Unificació, Lee Jong-joo, va remarcar que el Sud ha ajudat el seu veí en ocasions anteriors quan ha patit desastres com aquests.
«En aquesta ocasió també, [el Sud] calcularà els danys al Nord i la seva necessitat de recolzament, i deixarà obertes totes les possibilitats, inclosa la cooperació a través de canals estatals i civils i organitzacions internacionals», va dir Lee en declaracions que recull l’agència Yonhap.
Les paraules de Lee arriben un dia després que mitjans nord-coreans informessin que el líder suprem, Kim Jong-un, ha ordenat brindar el màxim recolzament estatal per a la recuperació de la regió nord-est.
A causa de les fortes pluges que van colpejar aquesta zona entre l’1 i el 2 d’agost, unes 1.700 llars han sigut destruïdes per les inundacions, que també han forçat l’evacuació d’unes 5.000 persones i malmès una gran quantitat de ponts, camins i terreny agrícola a Hamgyong del Sud, segons mitjans estatals nord-coreans.
Aquestes inundacions arriben després que el país hagi patit una intensa onada de calor durant l’últim mes que ha afectat les collites en un moment en què el mateix Kim Jong-un ha admès que Corea del Nord pateix una «crisi alimentària».
El règim, que va tancar les fronteres amb pany i clau al començament de la pandèmia, des d’aleshores no ha acceptat cap tipus d’ajuda econòmica o material oferta per Seül, incloent l’enviament de vacunes contra la Covid-19.
Notícies relacionadesNo obstant, fa dues setmanes es va anunciar que Pyongyang acceptava reprendre les comunicacions telemàtiques amb Seül tretze mesos després d’optar per deixar d’utilitzar aquestes línies en protesta per l’enviament, mitjançant globus, de propaganda contrària al règim per part d’activistes des del Sud.
Aquest restabliment de la comunicació obre la porta que els dos veïns, tècnicament encara en guerra, puguin reprendre espais de cooperació i aconseguir un avenç en les seves relacions i en el diàleg sobre desnuclearització.
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?
- Petició de suport públic Catalunya és la segona regió europea amb més treballadors en la indústria farmacèutica
- Sostenibilitat El Govern estima que Catalunya perd 10.000 milions a l'any per la falta de sobirania energètica
- Seguretat Parlon admet més actituds violentes des de la pandèmia però nega un repunt de la perillositat a Catalunya