Crisi al país caribeny

Els veneçolans es mostren escèptics davant el diàleg entre el Govern i l’oposició

  • L’inici de les negociacions entre les dues parts no té encara data, tot i que s’espera que sigui en pocs dies a la ciutat de Mèxic

  • La baixa participació en les primàries del partit governant i l’escassa popularitat de l’opositor Guaidó, un 4%, revelen el desencant de la població

Els veneçolans es mostren escèptics davant el diàleg entre el Govern i l’oposició

EFE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Un fort onatge de desencant s’escampa per Veneçuela a pocs dies de començar un nou intent de negociació política entre el madurisme i els sectors nucleats al voltant de l’exdiputat Juan Guaidó, l’oposició més dura al Govern. El pessimisme no només està relacionat amb el diàleg que, un altre cop, patrocina Noruega. El neguit es percep a les mateixes files del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV). L’oficialisme va portar a terme el cap de setmana passat les seves primàries, de cara a les eleccions regionals i municipals de finals de novembre. Només un 17,5% dels militants va participar. A diversos estats, cap dels candidats va arribar al 40% dels vots necessaris per representar el PSUV.

El baix percentatge de participació en les primàries del partit de Govern no és l’única dada que permet els analistes mesurar l’escepticisme d’un país econòmicament trencat i sota el flagell de la pandèmia. L’última enquesta de la firma Meganálisis dona compte que Guaidó –a qui els Estats Units i altres governs encara reconeixen com a «president encarregat»– té amb prou feines un recolzament del 4%. El dirigent de Voluntat Popular (VP), partit a què pertany Leopoldo López, actualment exiliat a Espanya, va arribar a comptar amb un nivell d’adhesió del 84,6%, poc després d’autoproclamar-se l’autoritat executiva de Veneçuela, a finals de gener del 2019.

La pèrdua de popularitat s’explica per decisions erràtiques, com la temptativa d’un cop d’Estat, l’abril del 2020, i altres polítiques controvertides, entre les quals el suport que l’Administració de Donald Trump va donar a les sancions econòmiques contra Caracas.

Un recent sondeig de la consultora Datincorp va mostrar que el 47% dels enquestats no confien «gens» en els actuals lideratges mentre que un 43,8% ja no creu en els partits polítics existents. Un 29,9% pensa directament que no serveixen.

La mirada del diàleg

Quant a les imminents negociacions que tindran lloc a Mèxic, tot i que encara sense data fixa, un 50,6% dels veneçolans recolzen la possibilitat d’una sortida consensuada a la crisi que es va aguditzar a partir del 2013. Gairebé un 50% dels consultats es mostra al seu torn disposat a participar de les eleccions del novembre.

Amb aquests precedents es preparen el Govern i l’oposició més intransigent per tornar a veure’s les cares. El president Nicolás Maduro va assegurar que hi ha la possibilitat d’un acord entre les parts. «Jo crec que, en el diàleg polític de pau amb l’oposició guaidociste, anem bé», va dir. Maduro va assegurar al seu torn que ja hi ha «un document redactat». En els pròxims dies, va afegir, «s’anunciarà la data i el lloc de la reunió» que, se suposa, tindrà Mèxic com a seu.

Notícies relacionades

El palau de Miraflores té un menú d’exigències: una explícita «renúncia a la violència» per resoldre les diferències i que l’oposició deixi de recolzar les sancions econòmiques. El madurisme demana també que en una posterior etapa del diàleg s’incorporin tots els sectors de l’oposició. L’agenda dels sectors que segueixen Guaidó per ara no s’ha modificat: eleccions lliures i supervisades per la comunitat internacional, alliberament dels presos polítics i el final de les restriccions a l’activitat política.

Absències suggerents

Fins ara, els diputats opositors que participen de l’Assemblea Nacional (AN) que va entrar en funcions a principis d’any no van ser «convidats» a les negociacions. «Informem el país que no hem sigut convidats a participar en el procés de diàleg i negociació auspiciat pel regne de Noruega, ni coneixem l’agenda que en s’hi desenvoluparà, la qual cosa considerem com un molt mal inici per aquest capítol de converses», van dir els legisladors agrupats en l’Aliança Democràtica. «Demanem que l’agenda de temes sigui transparent cap al país, amb vista a evitar que aquesta oportunitat sigui desviada a la satisfacció d’interessos personals, grupals o partidistes, com ha ocorregut en el passat». Al seu torn, l’Aliança Democràtica va expressar la seva sorpresa per l’absència d’Espanya en el procés de negociacions.