Immigració
Rescaten 98 migrants a prop de la costa tunisiana
L’embarcació amb què intentaven creuar el Mediterrani es va avariar
Guardacostes tunisians van rescatar aquest divendres un total de 98 persones migrants davant la costa de Zarzis (sud) després que la seva embarcació precària patís una avaria quan miraven de creuar el Mediterrani de manera il·legal, segons ha informat avui a Efe el responsable regional de la Mitja Lluna Roja tunisiana, Mongi Slim. Entre els rescatats, que van sortir un dia abans de la ciutat líbia de Sabratah (nord-oest), hi ha 59 ciutadans del Sudan, 19 de Síria, set d’Egipte, sis de Bangladesh, tres de Gàmbia, dos de Ghana, un de Nigèria, així com un tunisià, segons va explicar el responsable. Tots ells hauran de mantenir una quarantena obligatòria, durant la qual se’ls farà una prova PCR, i seran allotjats als centres de l’agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Zarzis i en un hotel improvisat en alberg i finançat per l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) a l’illa de Djerba, a 90 quilòmetres de distància.
Segons l’últim informe de l’ONG Fòrum Tunisià de Drets Econòmics i Socials (FTDES), més de 3.700 persones migrants –inclosos 702 menors– van arribar a la costa italiana des de Tunísia durant el primer semestre mentre que 254 van perdre la vida o es troben desaparegudes. A més, revela, les autoritats italianes van expulsar el 2020 un total de 1.997 migrants tunisians en situació irregular i 618 més durant els primers cinc mesos de l’any, i ho van fer sense respectar el protocol sanitari ni la quarantena preventiva.
Un dels principals motius de l’augment de la migració per a FTDES és la falta d’expectatives laborals, amb un atur del 18% i que assoleix el 41% entre la població jove, i la crisi sanitària que l’any passat va provocar una contracció de la seva economia del 9%.
Notícies relacionadesEl mes de maig passat, la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, i la ministra italiana de l’Interior, Luciana Lamorgese, van viatjar al país magribí per negociar un ajut econòmic a canvi de reforçar el control de les seves fronteres a fi de «bloquejar» les sortides de migrants des del nord de l’Àfrica. Tot i que l’Estat tunisià ha declarat en alguns ocasions el seu rebuig de convertir-se en una plataforma de migrants, la societat civil tem que la seva fragilitat econòmica l’empenyi a acceptar aquest acord migratori.
Des que va arrencar la transició democràtica el 2011, s’han succeït deu governs diferents i el país viu una delicada situació política des que el 25 de juliol passat el president de la República, Kaïs Saied, va cessar el primer ministre i va suspendre durant 30 dies l’activitat del Parlament per «mantenir la pau social».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034