Polvorí a l’Àsia Central

Kabul cau davant la irresistible empenta dels talibans

  • Diplomàtics, ciutadans estrangers i alts funcionaris del Govern afganès s’amuntegaven a l’aeroport intentant sortir del país després de la fugida del president Ghani

  • Soldats i policies, entrenats durant dècades per les tropes de l’OTAN, deserten dels seus llocs i deixen fins i tot enrere els uniformes per temor de represàlies

A1-121954690.jpg

A1-121954690.jpg / AL JAZEERA (EPC_EXTERNAS)

4
Es llegeix en minuts

Les pessimistes profecies dels últims dies s’han acabat complint. Kabul, la capital de l’Afganistan, s’ha convertit aquest diumenge en l’escenari d’una evacuació caòtica davant l’irresistible avenç dels talibans, igual que va passar fa més de quatre dècades a Saigon moments abans de l’arribada de les tropes del Vietcong i de l’Exèrcit de la República Popular del Vietnam. Mentre els insurgents afganesos prenien posicions als voltants de la ciutat i penetraven fins i tot al Palau Presidencial, helicòpters nord-americans traslladaven el personal diplomàtic a l’aeroport per intentar sortir del país; imatges d’una derrota, similar a la d’Indoxina als anys 70, que es mantindrà durant generacions en la memòria col·lectiva del país.

La situació de seguretat a la capital era fluida i canviava en qüestió de minuts. Al fer-se fosc, els talibans asseguraven que havien pres el control de la majoria de barris al voltant de la gran urbs afganesa. L’aeroport, on s’amuntegava el personal diplomàtic occidental i treballadors del Govern avalat pels EUA al costat dels seus familiars, dones i fills, va ser bombardejat. «La seguretat a Kabul està canviant molt ràpidament, incloent-hi l’aeroport: hi ha informacions de bombardejos, per aquesta raó estem instruint els ciutadans nord-americans que es refugiïn en algun lloc», es podia llegir en una circular emesa per la legació nord-americana. «L’aeroport està fora de control; el Govern afganès ens ha venut», ha acusat un alt funcionari afganès que preferia no identificar-se.

La carretera cap a a l’aeroport estava plena de cotxes que intentaven o bé intentaven arribar fins a l’aeròdrom o bé es dirigien cap a casa. «Alguns han abandonat el cotxe amb les claus posades i han començat a caminar cap a l’aeroport», ha assegurat un resident. «Molts se’n van a casa tement que hi hagi combats», ha afirmat un altre. Helicòpters nord-americans continuaven arribant a la pista i es temia un motí dels denominats contractistes de seguretat afganesos perquè els EUA no s’havien compromès a evacuar-los. França, Alemanya, els Països Baixos i altres nacions europees també estaven traslladant els seus ciutadans i personal diplomàtic a l’aeroport.

El president del país, Ashraf Ghani, ha fugit de Kabul i algunes informacions el situaven al Tadjikistan, una exrepública soviètica al nord de l’Afganistan habitada per tadjiks, una de les principals ètnies de l’estat centreasiàtic. En una entrevista des d’un lloc que no va revelar, ha assegurat que va marxar de la ciutat per evitar «un bany de sang» i impedir que «innombrables patriotes haguessin sigut martiritzats».

Entrenats per Occident

Les Forces Armades afganeses, Exèrcit entrenat gràcies als milers de milions d’euros que hi han invertit els EUA i l’OTAN en les últimes dècades, s’havien enfonsat per complet i no oferien resistència armada a l’avenç dels denominats estudiants de l’Alcorà. Agents de policia, soldats i oficials de l’Exèrcit, tots amb sous pagats per les potències estrangeres, havien desertat dels seus llocs de treball i fins i tot s’havien desprès dels seus uniformes per temor de represàlies. Els atacants arribaven des de tots els flancs de la ciutat, segons ha assegurat a Reuters un alt funcionari del Ministeri de l’Interior. En un hospital de Kabul s’havien rebut més de quatre desenes de ferits procedents de les escaramusses als voltants de la ciutat, tot i que no s’estaven produint combats d’envergadura. Ja entrada la nit, els talibans van difondre a través de la cadena qatariana Al Jazeera una fotografia d’un grup d’ells a l’interior del palau presidencial de Kabul.

En les pròximes hores s’haurà de resoldre el buit de poder que s’ha generat amb la marxa del president Ghani. En un tuit, el ministre de l’Interior en funcions, Abdul Sattar Mirzakawal, ha assegurat que l’autoritat del país seria transferida a una administració transitòria. «No hi haurà cap atac sobre la ciutat; s’ha acordat que serà una entrega pacífica», ha informat en un tuit. No obstant, dos dirigents talibans han assegurat a l’agència Reuters que no hi hauria Govern de transició i que l’únic que esperaven era que l’Executiu es rendís de manera pacífica.

Discurs de concòrdia

Notícies relacionades

A mesura que s’acostaven a la capital, els insurgents han intentat mostrar una cara amable prometent que respectarien els drets de les dones i que no atacarien els estrangers. «Garantim a la gent, en particular a la ciutat de Kabul, que les seves propietats i la seva vida estan segures», ha assegurat Suhail Shaheen, portaveu del moviment, a la BBC. «Assegurem que totes les ambaixades, centres diplomàtics, institucions llocs i ciutadans estrangers a Kabul no s’enfrontaran a cap perill», es llegia en un tuit de Zabiullah Mukhahid, un altre portaveu talibà.

No obstant, els avenços dels estudiants de l’Alcorà dels últims dies han vingut acompanyats de greus acusacions de violacions dels drets humans, incloent-hi matrimonis forçats d’adolescents i execucions sumàries de ciutadans acusats de col·laboracionisme amb les tropes estrangeres, cosa que generava gran inquietud entre la població de les grans ciutats, tradicionalment hostils als insurgents. La relatora especial de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, havia denunciat durant la setmana que aquests abusos equivalien a «crims contra la humanitat».