Khmer Roig
Es jutja per genocidi al’últim líder del Khmer Roig
S’espera que la decisió es conegui durant el quart trimestre del 2022.
Un tribunal auspiciat per l’ONU a Cambodja va començar aquest dilluns a escoltar l’apel·lació presentada per Khieu Samphan, l’últim líder del Khmer Roig amb vida, contra una condemna a cadena perpètua per genocidi.
L’antic cap de l’Estat del règim, de 90 anys, va ser sentenciat el novembre del 2018 juntament amb Noun Chea, el «germà número 2» i ideòleg del Khmer Roig, que va morir l’agost del 2019 als 93 anys.
La sentència va reconèixer per primera vegada la comissió de genocidi per part del Khmer Roig contra les minories vietnamita i la musulmana txam, amb l’assassinat de més de 100.000 persones d’aquestes ètnies.
Khieu Samphan, sobre el qual també penja una altra condemna perpètua juntament amb Noun Chea per «crims contra la humanitat, extermini, persecució política i altres actes inhumans», atendrà en persona les vistes i té previst declarar abans de la conclusió de l’apel·lació, va explicar aquest dilluns la seva defensa.
El tribunal, creat el 2006 amb el nom oficial de Cambres Extraordinàries de les Corts de Cambodja (CECC), ha reservat quatre jornades durant aquesta setmana per escoltar els al·legats de les dues parts, tot i que, en cas de ser necessari, el judici prosseguiria fins al dia 27.
El tribunal, compost per jutges locals i estrangers que apliquen lleis cambodjanes i internacionals, preveu emetre la seva decisió durant el quart trimestre del 2022.
A causa de les restriccions vigents contra la pandèmia de la Covid-19, s’ha limitat l’assistència presencial durant les vistes en aquest tribunal de públic, mitjans i diplomàtics.
El despietat Khmer Roig va ser responsable de la mort d’almenys 1,7 milions de persones, o un terç del país, entre el 1975 i el 1979 a Cambodja a causa de les purgues, les fams i el maltractament durant el règim maoista liderat pel germà «número u», Pol Pot.
Pol Pot va morir el 1998 a la selva nord de Cambodja mentre era presoner dels seus propis camarades, però part de la cúpula del règim va ser aturada i jutjada després.
El 2020 va morir mentre complia condemna Kaing Guek Eav, àlies Duch, responsable de les tortures i assassinats a la presó de l’S-21; mentre que el 2013 va morir Ieng Sary, l’exministre d’Afers Exteriors, i el 2015 la seva dona Ieng Thirith, exministra d’Assumptes Socials, tots dos abans de ser sentenciats.
Notícies relacionadesQueda pendent, a més, saber si el tribunal jutjarà Meas Muth, excap de la Marina del règim, i Yim Tith, qui va ser cap del Sector 13 (actual província de Takeo), els dos acusats de genocidi i crims contra la humanitat, entre altres càrrecs.
La divisió de postures entre els magistrats cambodjans, que no consideren alts càrrecs aquests acusats, i els estrangers, que opten per jutjar-los, ha deixat en els llimbs legals la fase d’instrucció i s’espera conèixer durant el tercer trimestre de l’any la decisió de si es prossegueix amb el procés o es desestima.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City