Escepticisme davant l’anunci
Els talibans proclamen una amnistia general i permetran a les dones treballar «dins del marc de l’islam»
Els EUA i el Regne Unit es mostren disposats a cooperar amb les noves autoritats del país si respecten els drets humans i de les dones i el país no es converteix en un santuari del terrorisme
La vida quotidiana va poc a poc recuperant el seu pols a Kabul amb alguns canvis significatius en les retransmissions televisives o la vestimenta dels ciutadans que sortien al carrer
Els talibans continuen intentant mostrar una cara amable i distanciar-se de la imatge de radicalisme que van oferir a finals dels anys 90, quan controlaven gran part de l’Afganistan i van imposar un règim de terror que incloïa la lapidació de les dones adúlteres o l’execució dels homes acusats d’homosexualitat. Zabihullah Mujahid, elprincipal portaveu dels insurgents afganesos, ha ofert aquest dimarts la primera roda de premsa en què ha confirmat la proclamació d’una «amnistia general» per a tots els funcionaris de l’Estat, ha insistit que les dones serien autoritzades a treballar «en el marc de l’islam» i ha ofert garanties que el país no allotjarà grups terroristes.
«No volem que ningú surti del país, aquest és el seu país, aquesta és la nostra pàtria comuna, tenim valors comuns, religió comuna, nació comuna [...]. Hi ha una amnistia general, per la qual cosa no hi haurà hostilitats», ha assegurat Mujahid. Segons les seves paraules, les dones podran assumir treballs fora de casa, sempre dins de l’estipulat per «la llei islàmica», un condicionant sobre el qual va evitar donar explicacions excessives. «Es necessita les dones i se’ls permetrà treballar, però en el marc de l’islam», s’ha limitat a dir. Entre els sectors on els serà permesa la presència hi ha l’educació o la sanitat.
A Kabul, mentrestant, la vida quotidiana anava recuperant a poc a poc el seu pols, de forma prudent i amb alguns canvis significatius i ostensibles. Els habitants que s’aventuraven a sortir al carrer ho feien vestits amb un shalwar kameez (vestimenta que consisteix en pantalons folgats i una túnica llarga), mentre els talibans patrullaven la ciutat en petits combois. «No molesten, però per descomptat la gent té por», ha explicat a France Presse un comerciant que preferia no revelar la seva identitat. La cadena privada Tolo TV, que ha aconseguit una gran popularitat amb la retransmissió de concursos i telenovel·les, ha suprimit la seva programació habitual i l’ha substituït per un informatiu en què s’entrevistava un talibà i una sèrie sobre l’imperi otomà.
Reconeixement d’Occident
Notícies relacionadesEl reconeixement d’Occident dependrà de com es comportin els insurgents talibans a partir d’ara. Els EUA i el Regne Unit, els dos països més involucrats en els últims anys a posar en marxa l’Estat afganès, ja han establert les condicions i les consegüents línies vermelles a un reconeixement d’un eventual executiu liderat per la insurgència afganesa.
«Un futur govern que no allotja terroristes, respecta els drets bàsics del seu poble, incloent els drets de la meitat de la seva població, les dones i les nenes, és un govern amb qui estem disposats a col·laborar; al contrari, també és veritat, no recolzarem un govern que no ho faci», ha advertit Ned Price, portaveu del Departament d’Estat nord-americà. En termes similars s’ha expressat el ministre d’Exteriors britànic, Dominique Raab, que en declaracions a la cadena Sky, ha defensat tractar el nou règim amb pragmatisme. «Volem provar si hi ha marge per moderar la classe de règim que s’instaurarà», ha remarcat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors