Nou escenari a l’Afganistan

Les nenes tornen a l’escola a la ciutat afganesa d’Herat

Las estudiantes asisten a clases en Herat, el 17 de agosto, tras la  toma del país por los talibanes.

Las estudiantes asisten a clases en Herat, el 17 de agosto, tras la toma del país por los talibanes. / AREF KARIMI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Imatge per a l’esperança en aquest Afganistan sota el domini dels talibans. Les nenes, amb els seus vels blancs i les seves túniques negres, han tornat a l’escola a la ciutat d’Herat, a l’oest del país, felices de poder continuar els seus estudis. Una cosa que diumenge, amb la presa del poder per part dels islamistes, no estava gens clar.

Segons ha pogut constatar un periodista de l’agència AFP, les estudiants han ocupat els seus pupitres i han continuat les seves classes amb normalitat, com feien abans de l’arribada dels talibans. «Volem progressar com altres països. Esperem que els talibans mantinguin la seguretat. No volem la guerra, volem la pau», deia Roqia, una de les alumnes.

La directora de l’escola, Basira Basiratkha, ha expressat la seva satisfacció per haver pogut obrir de forma ràpida. «Les nostres alumnes venen a classe amb normalitat, amb el seu hijab. Els exàmens continuen», ha dit. Un dels portaveus dels talibans, Suhail Shaheen, ha assegurat que milers d’escoles ja estan obertes.

Pròxima a la frontera amb l’Iran, Herat ha sigut sempre una de les ciutats més cosmopolites de l’Afganistan en comparació amb altres regions del país, molt més conservadores. Famosa pel seu art i la seva poesia, a Herat, dones i nenes circulaven lliurement pels carrers i assistien a escoles i universitats en més número que en altres ciutats afganeses.

Promeses de respecte

Notícies relacionades

Els talibans, que als anys 90 van imposar un règim de terror, especialment dur amb les dones, insisteixen ara que seran més respectuosos amb les dones, que deixaran treballar «dins del que marca l’islam». Així mateix, diversos portaveus han assegurat que les dones no tindran l’obligació de portar el burca i que es buscarà un altre tipus de vestimenta. També han garantit que «les nenes podran rebre educació de la primària a la universitat».

Les seves promeses i el seu intent de donar una imatge de moderació desperten, no obstant, la desconfiança de bona part de la comunitat internacional, començant per l’ONU i seguint per milers d’afganesos. Occident està a l’expectativa. El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ja ha advertit que «no jutjarem les paraules, sinó les accions». Aquesta tornada de les nenes a l’escola pot ser una mostra que les promeses van seriosament.