Nou escenari al país asiàtic
La província de Panjshir, bastió de la resistència als talibans a l’Afganistan
L’exvicepresident Amrullah Saleh i el fill del mític ‘Lleó de Panjshir’ són al capdavant
Hombres armados afganos, que apoyan a las fuerzas de seguridad afganas contra los talibanes, caminan por una carretera en Bazarak, provincia de Panjshir. /
La província de Panjshir, situada al nord de Kabul, s’ha convertit, una vegada més, en el principal focus de resistència als talibans a l’Afganistan. Ho ha confirmat l’ambaixador afganès al Tadjikistan, Zahir Aghbar. «Només Panjshir resisteix liderada pel vicepresident Amrullah Saleh. Panjshir es mantindrà fort contra tot aquell que vulgui esclavitzar la gent», ha dit Aghbar en una entrevista amb l’agència Reuters.
El mateix Saleh, que s’ha autoproclamat president interí del país després de la fugida del deposat Ashraf Ghani, ha fet una crida a la resistència des del seu refugi a la província de Panjshir. Així mateix, ha aplaudit les protestes que tenen lloc en alguns punts del país, en les quals els manifestants s’han oposat al reemplaçament de la bandera tricolor afganesa per la insígnia insurgent. Aquestes protestes ocorregudes, per exemple, a Jalalabad, capital de la província oriental de Nangarhar, o a Asadabad, han sigut reprimides pels talibans amb un balanç d’alguns morts i ferits. «Expresso el meu respecte, recolzament i apreci pel valent i patriòtic moviment de l’honorable poble del meu país en diferents llocs per hissar la bandera nacional contra el grup de representants talibans», ha afirmat Saleh.
«Algunes persones van morir honorablement», ha afegit, animant a aixecar la bandera nacional i defensar la dignitat de la nació, quan precisament aquest dijous se celebra el Dia de la Independència, recordant l’expulsió de l’Imperi Britànic del país.
«Soc el legítim president»
El polític i exguerriller de 48 anys es presenta com el «president interí de la República Islàmica de l’Afganistan», atenent, segons explica, el precepte constitucional que el faculta a assumir la direcció d’Estat en absència del president electe. «D’acord amb la disposició explícita de la Constitució de la República Islàmica de l’Afganistan, en cas d’absència, fuga o mort del president, el vicepresident primer serà el president en funcions», ha explicat. «Soc el legítim president», ha insistit, abans de modificar a les xarxes socials el seu càrrec a «president interí».
Amb Ghani a l’exili després de la seva fugida als Emirats Àrabs Units, les forces internacionals retirant-se del país i els talibans preparant-se per formar Govern, Saleh és la figura de més rang dins d’un sistema que s’ha enfonsat després de vint anys de guerra.
Fidels al ‘Lleó de Panjshir’
Natural de Panjshir i de l’ètnia tadjika, va formar part del front de diversos senyors de la guerra conegut com l’«Aliança del Nord», que es va enfrontar als insurgents durant el règim talibà entre el 1996 i el 2001. Va ser company del carismàtic guerriller Ahmad Shah Massoud, àlies ‘el Lleó de Panjshir, que gràcies als seus dots d’estrateg i a la fortalesa natural que suposa la vall, va aconseguir evitar la caiguda de la província sota control talibà, com abans havia fet durant la invasió soviètica.
Precisament el fill del ‘Lleó de Panjshir’, el jove Ahmad Massoud, sembla haver-se convertit ara en una de les peces clau per liderar aquesta resistència en companyia de Saleh. Algunes fonts el situen a la vall acompanyat pels seus fidels.
El posicionament de Saleh ha sigut clar des de la fugida diumenge de Ghani i la demolidora victòria dels talibans, reafirmant que mantindrà la seva lluita contra els insurgents, mentre va culpar el veí Pakistan del recolzament donat a aquesta formació. Ara, amb els talibans preparant-se per assumir l’Administració afganesa, el vicepresident va assegurar que «mai, mai i sota cap circumstància» s’inclinarà davant els talibans. «Mai trairé l’ànima i el llegat del meu heroi Ahmad Shah Massoud, el comandant, la llegenda i el guia [...] Mai estaré sota el mateix sostre amb els talibans. MAI», ha sentenciat.
Històric bastió
Notícies relacionadesAquesta província nord-oriental ja va ser bastió de la resistència als talibans en els anys 80 i 90 i un punt clau perquè l’OTAN i els EUA derrotessin els islamistes el 2001. No està clar en aquests moments el poder real d’aquesta resistència. El que sí que és cert és que els talibans no controlen aquesta província.
També s’apunta, tot i que no hi ha confirmació oficial, que algun romanent de les forces d’elit de l’Exèrcit afganès, entrenades pels EUA, es va refugiar en aquesta província després de la caiguda de Kabul en mans dels talibans diumenge passat. Aquesta resistència podria complicar els intents dels talibans d’imposar un govern d’unitat al complex mapa d’ètnies i regions.