El procés d’evacuació al país asiàtic

El Govern assegura que a l’Afganistan només queden els espanyols essencials

  • Espanya evacua 110 afganesos, entre ells la capitana de l’equip paralímpic de bàsquet

  • Albares assegura que intentarà «treure el major nombre de persones mentre sigui possible»

Combo con tres imágenes de la evacuación de civiles afganos, por parte del ejército español.

Combo con tres imágenes de la evacuación de civiles afganos, por parte del ejército español.

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que a l’Afganistan només queda el personal diplomàtic espanyol essencial per coordinar les operacions d’evacuació. En el marc d’aquestes accions, a primera hora d’aquest divendres s’ha enlairat a Kabul un avió espanyol amb 110 afganesos que està a punt d’aterrar a Dubai i en el qual volen, entre altres persones, la capitana de l’equip paralímpic de bàsquet. «Intentarem treure al major nombre de persones mentre sigui possible», s’ha compromès Albares.

«Avui és un dia esperançador», ha assegurat el responsable d’Exteriors en una entrevista al Canal 24Horas a l’informar que el segon vol espanyol que es va enlairar de Kabul a les 6.30 del matí aterrarà pròximament a Dubai, on Espanya té una base d’operacions, per després continuar rumb a la base aèria de Torrejón de Ardoz. En aquesta aeronau viatgen 110 afganesos, entre els quals hi ha tres famílies completes i la capitana de l’equip paralímpic de bàsquet, Nilofar Bayat.

Albares ha apuntat que mentre sigui possible i l’aeroport de Kabul continuï obert continuaran traient tots aquells afganesos que han col·laborat amb el personal espanyol. «S’està intentant fer una llista com més exhaustiva millor per no deixar ningú enrere», ha remarcat abans d’explicar que aquest registre inclou familiars, cònjuges, fills, gent gran dependent...

A més, en la reunió que va mantenir el Govern dijous passat es va obrir la porta a atendre les peticions d’ajuda de líders de la societat civil i defensors dels drets humans. Referent a això, el ministre ha assegurat que també inclouran «activistes per la igualtat o persones especialment significades». Albares ha revelat que en aquest segon vol ja viatgen persones amb aquest perfil, però que per «motius de seguretat» no pot oferir cap informació.

«Reconeixement» per a Espanya

El ministre d’Exteriors també ha aprofitat per recordar el paper clau que Espanya està jugant en la repatriació dels afganesos que han col·laborat amb diferents institucions supranacionals. En aquest sentit, ha recalcat que la base aèria de Torrejón de Ardoz s’ha convertit en el «‘hub’ per a la Unió Europea» i que això suposa «un reconeixement de confiança per a Espanya», ja que els 26 països hi van estar d’acord. Referent a això, ha assenyalat que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, acompanyaran el president del Govern, Pedro Sánchez, aquest dissabte en una visita a la base. «Demà, la base de Torrejón serà el centre polític d’Europa i el cor dels valors d’Europa», ha sentenciat.

Notícies relacionades

Albares també ha fet referència a la conversa que ha mantingut aquest divendres amb el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken. Segons ha dit, s’ha tractat d’un diàleg «franc» i «constructiu». Per la seva part, el dirigent nord-americà ha apuntat a Twitter que Espanya és un «soci pròxim» i que ha mantingut amb Albares una conversa «productiva» sobre com evacuar la població afganesa de manera «ràpida i segura».

L’absència de Sánchez

Quan li han preguntat per què Sánchez no ha comparegut per explicar la seva posició respecte a l’Afganistan, com sí que han fet altres líders internacionals, Albares ha defensat que el president del Govern «està liderant completament el dispositiu» i que ha perdut el compte del nombre de vegades que ha parlat amb ell en els últims dies. A més, ha recalcat que la idea que Espanya fos la porta d’entrada a tots els col·laboradors afganesos va ser de Sánchez.