Crisi humanitària a l’Afganistan
Augmenten a 170 els morts en els atemptats de Kabul
En l’atac suïcida perpetrat pels gihadistes d’Estat Islàmic a l’aeroport de Kabul també van resultar ferides 200 persones
Les tropes internacionals acceleren l’evacuació del seu personal de l’Afganistan i alerten d’«amenaces terroristes reals» fora del país
El degoteig de morts per l’atemptat terrorista perpetrat aquest dijous als voltants de l’aeroport de Kabul no s’atura. Almenys 170 persones van morir i 200 més van resultar ferides en un atac bomba que va reivindicar Estat Islàmic del Khorasan, la filial del grup gihadista a l’Afganistan, en una macabra acció per boicotejar les maniobres d’evacuació dels països aliats acordades amb els talibans.
En l’atemptat van morir fins a 13 soldats nord-americans, les primeres baixes de Washington al país asiàtic en 18 mesos i la xifra de víctimes més gran de l’última dècada. El Pentàgon ha alertat aquest divendres d’«amenaces específiques i creïbles» de nous atemptats fora de l’Afganistan. També han matisat que només hi va haver una explosió a les portes de l’aeroport, però no una segona a prop de l’Hotel Baron, com es va informar ahir. El president nord-americà, Joe Biden, ha promès venjança. «Els perseguirem i farem que ho paguin», va assenyalar, després d’acceptar la seva responsabilitat en els fets.
La matança executada pels gihadistes ha accelerat els esforços de les potències occidentals per evacuar el seu personal i sortir del país l’abans possible. Tot i que la data límit pactada amb el règim talibà és el pròxim dimarts 31 d’agost, la possibilitat que hi hagi nous atemptats és sobre la taula. «L’amenaça augmentarà evidentment així que ens acostem a la retirada» definitiva dels Estats Units, ha remarcat el ministre de Defensa britànic, Ben Wallace. Les tropes nord-americanes que encara queden al país s’estan preparant, segons ha assegurat la cadena Al-Jazeera.
S’accelera la sortida aliada
La sortida de l’Afganistan està sent caòtica. L’anunciada retirada militar dels EUA i els seus aliats va deixar pas als talibans, que, amb una rapidesa inesperada, van aconseguir la rendició de les tropes afganeses i el col·lapse del país, amb desbandada inclosa de les autoritats governamentals. Aquest error de càlcul ha posat Occident en un compromís.
El triomf talibà va activar un compte enrere per a la retirada aliada que els atemptats han fet encara més agònica i urgent. Així, les maniobres d’evacuació del país s’han accelerat dramàticament. Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, el Canadà i els Països Baixos van tancar la seva sortida dijous, mentre que Espanya i França ho han fet avui. Però amb les presses també hi ha perills. En la seva precipitada fugida de l’ambaixada, els britànics es van descuidar documents confidencials amb dades personals dels seus col·laboradors afganesos que, a mans talibanes, poden posar en risc la seva vida, ha explicat el diari ‘The Times’.
Every single person here is fleeing for their life and leaving their entire life behind. It’s quite hard to comprehend. #KabulAiport pic.twitter.com/pnD9L8TRo5
— Tony Brown (@tonyprod77) 27 de agosto de 2021
L’últim mes més de 105.000 persones han sortit de del país, segons dades de la Casa Blanca. Les forces occidentals han retirat les seves tropes i evacuat personal diplomàtic, assistents i antics col·laboradors afganesos. Més de 5.000 segueixen esperant a ser evacuades. Malgrat que es tracta de l’evacuació aèria més gran de la història, moltes altres quedaran atrapades a l’Afganistan (la meitat en el cas de qui va treballar amb els Països Baixos).
Talibans i un govern inclusiu
Múltiples organitzacions humanitàries han denunciat la regressió de drets humans que suposarà la tornada talibana al poder i la institucionalització de la xaria, la interpretació més fonamentalista de la llei islàmica. No obstant, els talibans estan fent passos en una direcció més moderada. Així, els integristes han confirmat aquest divendres que estan estudiant la constitució d’un Govern de transició «inclusiu» en què pretenen sumar líders de totes les tribus i ètnies del país per donar forma al nou Emirat Islàmic de l’Afganistan. La diversitat ètnica ha estat des de fa anys en el centre dels conflictes polítics en un país amb més de 40 milions d’habitants.
Notícies relacionadesEl to conciliador talibà està adoptant la forma de promeses. Després d’assenyalar fa uns dies que respectarien els drets de les dones i les minories religioses del país, així com la llibertat dels mitjans de comunicació, aquest divendres han assegurat que mantindran els vols comercials després de la sortida de les tropes aliades. Amb l’atemptat a l’aeroport, Estat Islàmic boicoteja així els plans dels talibans de llançar una imatge de calma i normalitat que faciliti la seva gestió del poder.
Per si no n’hi hagués prou amb el llarg historial de terror dels talibans i la probabilitat que les seves promeses es converteixin en només un miratge, l’atemptat suïcida de dijous està portant milers d’afganesos a concentrar-se a l’aeroport per intentar escapar del país. Autoritats locals pakistaneses han assenyalat que un nombre «sense precedents» d’afganesos està travessant la frontera, malgrat que Islamabad va assegurar que no acolliria refugiats. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha xifrat en més de mig milió l’èxode de persones que buscaran fugir d’un Afganistan que s’enfonsa a marxes forçades.