Corea del Nord
Un informe assenyala que Corea del Nord podria haver tornat a operar amb el seu reactor nuclear
L’organisme nuclear de l’ONU no té accés directe al reactor
Corea del Nord ha tornat a operar aquest any amb el seu reactor nuclear i les seves instal·lacions per reprocessar combustible atòmic, segons un informe de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), que qualifica aquestes activitats de «profundament preocupants».
Segons el document, fet públic avui, des de principis de juliol «hi ha hagut indicis, inclosa la descàrrega d’aigua refrigerant, coherents amb el funcionament del reactor» experimental de 5 megawatts elèctrics del Centre d’Investigació Nuclear de Yongbyon, a uns 100 quilòmetres al nord de Pyongyang.
Corea del Nord obté el combustible per als dispositius nuclears que ha testat fins a la data de les instal·lacions de Yongbyon, a què l’organisme nuclear de l’ONU no té accés.
L’AIEA remarca que entre el desembre del 2018, quan Pyongyang es disposava a obrir-se a negociacions diplomàtiques amb Washington, i principis del juliol passat no havia detectat indicis que la unitat de fissió hagués sigut posada en funcionament.
L’informe, basat en l’anàlisi d’imatges per satèl·lit i una altra informació, afegeix que la planta de vapor del laboratori radioquímic de Yongbyon –encarregat de reprocessar el combustible utilitzat al reactor per obtenir plutoni per a bombes atòmiques– ha estat operativa des de mitjans de febrer d’aquest any fins a principis de juliol.
«Aquest període de cinc mesos és coherent amb el temps necessari per reprocessar un nucli complet de combustible irradiat del reactor» del complex, segons explica l’organisme basant-se en informació facilitada a principis dels anys noranta pel règim nord-coreà.
L’AIEA considera que les activitats del programa nuclear nord-coreà «són motiu de profunda preocupació» i recorda que constitueixen una «clara violació» de les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU promulgades contra Pyongyang pel seu desenvolupament d’armes de destrucció massiva.
Aquest nou informe, presentat a la Junta de Directors de l’AIEA divendres passat, es dona a conèixer després que el règim decidís tornar a interrompre aquest mes les comunicacions amb Seül a causa de la celebració de maniobres militars conjuntes entre Corea del Sud i els EUA al sud de la península.
Al seu torn, la passada setmana Washington va tornar a insistir que està disposat a reunir-se amb Pyongyang «on i quan sigui» per reprendre les converses sobre desnuclearització sense obtenir de moment resposta nord-coreana.
Les converses sobre desarmament estan estancades des de la fracassada cimera de Hanoi, el febrer del 2019.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat