Tres víctimes mortals

Israel alleuja el bloqueig a Gaza malgrat les protestes a la tanca fronterera

  • Les autoritats israelianes han permès l’ampliació de la zona de pesca, la reobertura total de l’encreuament comercial de Kerem Shalom i més comerciants de Gaza que poden creuar a Israel

Palestinian night protest along the border between the Gaza Strip and Israel

Palestinian night protest along the border between the Gaza Strip and Israel / MOHAMMED SABER (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Petites bones notícies per a Gaza. Israel ha anunciat aquest dimecres l’alleujament d’algunes restriccions sobre la Franja bloquejada. Després de quatre nits de protestes a la tanca fronterera que s’han cobrat tres víctimes mortals, les autoritats israelianes han posat en pràctica l’ampliació de la zona de pesca i la reobertura total de l’encreuament comercial de Kerem Shalom. A més, s’ha permès l’entrada de més béns a través d’aquesta intersecció que permetran accelerar les tasques de reconstrucció al destrossat enclavament. 

«Aquestes mesures civils han sigut aprovades per l’esglaó polític i depenen de la preservació contínua de l’estabilitat de la seguretat durant un període prolongat», ha apuntat el COGAT, l’organisme militar israelià que gestiona els assumptes civils als territoris palestins ocupats. Aquesta nova decisió permet pescar a 15 milles nàutiques de la costa palestina, la distància més llunyana que Israel ha permès des que Hamàs va començar a governar de facto la Franja el 2007. 

També s’ha augmentat el subministrament d’aigua per al territori amb uns cinc milions de metres cúbics addicionals per remeiar la situació dels seus aqüífers, que fa anys que estan deteriorats. Al seu torn, s’ha permès a més comerciants de Gaza ingressar a Israel fins a arribar a un total de 7.000, la xifra més gran en els últims dos anys. «Es considerarà una extensió d’aquestes mesures d’acord amb una avaluació de la situació», ha afegit el COGAT. L’anunci s’ha produït un dia després que les autoritats israelianes permetessin l’entrada de material de construcció necessari per reconstruir l’enclavament després de l’ofensiva de maig. «No estem interessats a tornar a Gaza; no estem interessats a asfixiar Gaza amb setges», ha afirmat el ministre de Relacions Exteriors d’Israel, Yair Lapid. Les tropes israelianes es van retirar de Gaza el 2005, dos anys abans del govern de Hamàs. «L’únic objectiu del Govern a Gaza és mantenir la pau; només ens volem assegurar que ningú ens estigui disparant coets i míssils i si Hamàs garanteix la pau i la tranquil·litat, també pot garantir una economia que funcioni i ajuda humanitària per a la gent de Gaza», ha afegit. 

Enfrontaments a la frontera

Durant les últimes quatre nits, la tanca fronterera entre Gaza i Israel ha tornat a ser escenari d’enfrontaments. El llançament de globus incendiaris per part de Hamàs han provocat incendis forestals a través de la frontera. Al seu torn, l’Exèrcit israelià ha respost amb més bombardejos sobre la Franja. Mentrestant, la població s’ha concentrat a l’altre costat de la tanca per expressar la seva ira. Un soldat israelià de 21 anys va sucumbir a les seves ferides dilluns després de rebre el tret d’un manifestant. 

Notícies relacionades

El mateix dia es coneixia la mort d’Omar Abu Nil, un nen de 13 anys disparat per les tropes israelianes. També Ossama Dueji, un militant de Hamàs, ha sigut assassinat per trets israelians a la tanca. La situació a la Franja de Gaza ja era crítica abans de l’ofensiva israeliana del mes de maig, que va acabar amb la vida d’unes 250 persones. Més de la meitat de la població viu sota el llindar de la pobresa, amb unes taxes d’atur asfixiants i unes condicions de vida insalubres.

Israel i Egipte han bloquejat l’enclavament des que Hamàs va prendre el control de l’àrea el 2007, un any després de guanyar les eleccions palestines. L’Estat hebreu justifica el setge com a estratègia per evitar el rearmament de Hamàs, però les organitzacions de drets humans denuncien el càstig col·lectiu que pateix tota la població. Sense tot just moviment d’entrada i sortida de persones i mercaderies, l’economia de Gaza es ressent cada vegada més. Israel ha endurit el bloqueig des de l’ofensiva del maig, que va deixar 13 víctimes mortals entre les seves fronteres.