Brúixola estratègica
La caòtica sortida de Kabul rellança la idea de crear un exèrcit europeu amb 5.000 soldats
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, admet que no hi ha consens, però diu que no hi ha alternativa al desenvolupament d’una capacitat autònoma
El plantejament forma part de la ‘Brúixola estratègica’, el document que servirà de guia militar per definir objectius en matèria de defensa

La creació d’una força de reacció ràpida europea amb 5.000 soldats, capaç de coordinar operacions com l’evacuació de refugiats de l’aeroport de Kabul, no concita encara unanimitat, però la idea ha començat a obrir-se pas entre els Vint-i-set després de la caòtica sortida de l’Afganistan. «Està clar per a gairebé tots els estats membres que necessitem millorar la nostra capacitat per actuar de manera autònoma quan i on sigui necessari. No hi ha alternativa. Si volem actuar autònomament i no dependre de les eleccions d’altres, tot i que siguin amics i aliats, hem de desenvolupar les nostres pròpies capacitats», ha resumit l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, era la reunió informal de ministres de defensa celebrada a Kranj (Eslovènia).
La idea forma forma part de la ‘Brúixola estratègica’ (Strategic compass en la seva denominació en anglès), el document cridat a servir de guia militar de la UE per definir futures amenaces, objectius i ambicions en matèria de defensa. «No tots compartim la mateixa visió del món ni tenim la mateixa cultura. Això requereix temps», ha reconegut Borrell, que confia, no obstant, a veure aprovat un primer esborrany del document el 16 de novembre.
Notícies relacionades«Espero que la discussió que hem començat sobre la ‘Brúixola estratègica’ hagi creat prou entesa per mobilitzar la voluntat dels estats membres», ha afegit. I ha remarcat que Joe Biden, sota la batuta del qual s’ha produït la sortida definitiva de l’Afganistan, és el tercer president –després de Donald Trump i Barack Obama– que ha advertit que els Estats Units s’estan desentenent dels conflictes del món. «És una advertència als europeus, una anomenada atenció a què assumeixin les seves responsabilitats», opina.
Durant la reunió Alemanya ha plantejat la possibilitat d’activar l’article 44 del Tractat, que preveu la possibilitat de formar coalicions de països voluntaris. Una idea que Borrell s’ha compromès a explorar, tot i que ha recordat que aquesta via també requereix la unanimitat. «Hi ha menys requisits en termes d’implementació, perquè no tots han de participar-hi, però hi ha d’haver una decisió unànime», ha recordat.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Tossa de Mar, protagonista d’un reality xinès amb milions d’espectadors
- ACTUALITAT BLAUGRANA La Lliga sacseja el Barça per les llotges VIP: «No té ‘fair play’ per inscriure Dani Olmo i Pau Víctor»
- Frau a Hisenda Ancelotti afirma que el Reial Madrid li va suggerir crear societats per cobrar drets d’imatge: «Mai em vaig adonar que alguna cosa no era correcta»
- Automoció Seat nomenarà ben aviat el substitut de Wayne Griffiths i Markus Haupt és el millor posicionat
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos