Estat d’emergència

Almenys 24 morts a Nova York i Nova Jersey per l’arribada de l’‘Ida’

  • La gran urbs va viure la primera emergència per inundacions sobtades de la seva història i almenys vuit persones, incloent un nen de 2 anys, van morir ofegades en baixos

  • La governadora i l’alcalde remarquen la vinculació amb el canvi climàtic i adverteixen que fenòmens extrems són «la nova normalitat»

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Inundacions sobtades que van convertir apartaments de baixos i soterranis en trampes letals, el metro negat i inutilitzat, carreteres que semblaven rius, tornados, destrucció i paràlisi, desenes de milers de persones sense llum i centenars de vols cancel·lats... L’huracà ‘Ida’, que el cap de setmana va colpejar Louisiana i Mississipí, va arribar a la regió de Nova York el dimecres a la nit ja degradat a tempesta tropical però amb una força que va castigar la gran urbs i les zones veïnes, de Nova Jersey a Connecticut i Pennsilvània. Ho va fer amb una fúria que els experts no havien previst i per a la qual les autoritats no s’havien preparat i amb almenys 24 morts ha deixat el rastre de danys i mort més greu des que l’huracà Sandy va colpejar el 2012.

Només a la ciutat de Nova York, que per primera vegada en la seva història va declarar una emergència per inundacions sobtades, han mort nou persones, una en un apartament en un baix a Brooklyn i set en cases també en soterranis de Queens, residències molt comunes en la comunitat d’immigrants. Entre aquestes hi havia un nen de dos anys i els seus pares. A l’estat veí de Nova Jersey, que també va declarar l’emergència, els morts eren almenys 14, segons l’NBC.

Amb els aeroports fent passos per tornar a la normalitat després de la cancel·lació de centenars de vols, Nova York es despertava també sense poder comptar pràcticament amb el servei de metro i trens de rodalies, que ja va haver de ser suspès a la nit. Va quedar inutilitzat a causa d’unes pluges torrencials històriques que van batre tots els rècords i van arribar fins als 80 litres per hora. Les marques se superaven només dues setmanes després que ho haguessin fet també les pluges deixades per una altra tempesta, l’‘Henri’. Com recordava el president Joe Biden, que aquest divendres viatja a Louisiana i ha promès ajuda federal per a tots els afectats per l’‘Ida’, la descàrrega novaiorquesa, que va durar 12 hores, va representar la mateixa quantitat de pluja que habitualment es registra en tot el setembre.

El canvi climàtic

Notícies relacionades

La proximitat dels fenòmens extrems i l’arribada especialment brutal de l’‘Ida’ portava aquest dijous les autoritats novaiorqueses a assenyalar sense embuts l’impacte del canvi climàtic i interpretar el que havia passat com «el toc d’atenció més gran» sobre la nova realitat de «tempestes sobtades i brutals», segons va dir en una roda de premsa a Queens l’alcalde Bill de Blasio, que es no va estalviar alguna crítica a les previsions dels experts, que es van veure superades.

 «Pel canvi climàtic desafortunadament això és una cosa amb què hem de lidiar amb gran regularitat», remarcava en la mateixa compareixença la nova governadora de Nova York, Kathy Hochul. «Això ha deixat de ser inusual. No crec que ja ningú digui que passa un cop cada 100 anys, o cada 500. Ja no són cataclismes que no puguem preveure, necessitem fer-ho i fer passos per estar preparats», va dir, apuntant entre altres necessitats a la urgència d’implementar plans d’evacuació o establir millors comunicacions amb els ciutadans en situacions d’emergència.