Auge gihadista
Un atac islamista deixa 30 morts al Congo
Les emboscades s’han tornat més freqüents en els últims anys malgrat els esforços de l’Exèrcit congolès i la missió de pau de l’ONU
El balanç de morts registrades fins ara després de l’últim atac a la província d’Ituri, al nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC), és d’almenys una trentena de morts. L’atemptat ha sigut atribuït a rebels ugandesos islamistes de les Forces Democràtiques Aliades (ADF), segons informa l’agència Efe.
La incursió dels insurgents es va produir a la matinada de dissabte a diumenge. Inicialment es van confirmar 14 morts, tot i que els residents de la zona han pogut recuperar 16 cadàvers més. «En total, hem trobat 16 cossos de víctimes més a la zona boscosa a prop dels camps. Van ser els habitants de Tshani Tshani i Mapasana que van aconseguir escapar-se de les mans dels atacants els que s’han posat ells mateixos a buscar els seus. Estaven convençuts que hi havia altres víctimes», ha explicat Jean Bosco Lalo, coordinador de la societat civil a Ituri.
Segons aquest activista, les ADF van recórrer al seu modus operandi típic, recolzant-se principalment en armes blanques per matar les seves víctimes. «Hi ha marques de matxets sobre els cossos de les víctimes. D’altres van ser assassinats amb trets de bala», va assenyalar Jean Bosco Lalo. L’atac arriba després que l’1 de setembre almenys quatre civils morissin i 60 persones que es mantenien segrestades com a ostatges fossin alliberades en l’emboscada de les ADF a un comboi de comerciants a Ituri, malgrat que anava escortat per l’Exèrcit i la missió de pau de l’ONU en aquest país (MONUSCO).
Crisi de seguretat
Les ADF van començar la seva campanya violenta el 1996 a l’oest d’Uganda com a resposta al règim del president ugandès, Yoweri Museveni, que acusaven d’anar en contra dels musulmans, fins que l’Exèrcit va forçar el seu replegament a la frontera amb l’RDC. Des d’allà llancen incursions en territori congolès, cada vegada més freqüents i virulentes, aprofitant la geografia muntanyosa de la regió, que els permet amagar-se de les operacions militars dels dos països, recolzades per la MONUSCO, que té desplegats més de 14.000 soldats a la zona.
L’agenda dels radicals és difusa, més enllà d’una possible connexió amb Estat Islàmic (EI), que de vegades es responsabilitza d’alguns dels seus atacs. El 15 d’agost, el president de l’RDC, Félix Tshisekedi, va autoritzar les forces especials dels Estats Units a ajudar l’Exèrcit congolès en el combat contra les ADF, un grup que Washington considera una «organització terrorista».
Com a resposta a la violència, Kivu del Nord i Ituri es troben en estat de setge i sota administració militar des del 6 de maig. Segons les últimes dades publicades per l’eina de seguiment de seguretat Kivu Security Tracker, les ADF han causat des del 2017 més de 980 víctimes per «mort violenta» en més de 170 atacs, si bé altres organitzacions atribueixen al grup milers d’assassinats. Fa anys que el nord-est de l’RDC està sumit en un conflicte alimentat per milícies rebels i atacs de soldats de l’Exèrcit, malgrat la presència de la MONUSCO.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista