Birmània
Els prodemòcrates declaren una «guerra defensiva» contra la junta birmana
El Govern d’Unitat Nacional incita la població a rebel·lar-se contra els militars colpistes
L’autodenominat Govern d’Unitat Nacional (NUG) de Birmània, format per polítics i activistes en favor de la democràcia, va declarar aquest dimarts una «guerra defensiva» contra la junta militar colpista i va incitar a la rebel·lió popular. «Avui comencem una guerra defensiva del poble contra la junta militar. Durant aquesta revolució popular, tots els ciutadans de Birmània s’han de rebel·lar al llarg del país contra la junta militar, liderada per [el general] Min Aung Hlaing», va apressar el president interí de l’NUG, Duwa Lashi La, en un vídeo a les xarxes socials.
L’Exèrcit birmà va acabar l’1 de febrer passat amb una dècada de democràcia incipient a Birmània a l’arrabassar el poder al Govern democràtic durant un cop d’Estat, que ha topat amb un fort rebuig. «Han transcorregut vuit mesos d’assassinats, tortures i detencions cruels per part dels militars. Tothom coneix els constants actes inhumans de guerra perpetrats pels soldats a l’ocupar cases, edificis religiosos, hospitals i escoles», va remarcar Duwa Lashi La en una declaració de set minuts. Almenys 1.046 persones han perdut la vida arran de la brutal repressió exercida per les autoritats, que han disparat a matar contra els assistents a manifestacions pacífiques, mentre es mantenen detinguts més de 6.000 opositors, segons el recompte de l’Associació per a l’Assistència de Presos Polítics.
L’NUG, que es manté fidel al Govern democràtic deposat i a la seva líder enderrocada, Aung San Suu Kyi, va crear al maig la seva pròpia milícia per combatre el Tatmadaw –com es coneix l’Exèrcit birmà–. El president interí del bàndol prodemocràcia va demanar als soldats i policies desertar de les files oficials i unir-se «de manera immediata» al bàndol revolucionari «per atacar l’enemic del poble». El polític birmà també va reclamar el recolzament de les desenes de guerrilles ètniques, que des de fa dècades combaten el Tatmadaw a la recerca d’una autodeterminació més gran de les seves regions, i les va apressar a obrir nous fronts de combat. «Ataqueu i destruïu la dictadura militar juntament amb el poder popular», remarca el representant de l’NUG al comprometre’s a establir una democràcia federal que protegeixi d’igual manera tots els ciutadans si tenen èxit. Duwa Lashi La, a més, va demanar a la comunitat internacional que entengui que el seu posicionament i accions contra la junta estan «basades en una situació de necessitat».
L’Exèrcit birmà justifica el cop per un suposat frau electoral als comicis del novembre passat, en què va arrasar el partit de Suu Kyi, com ja va passar el 2015, i que van ser considerats legítims pels observadors internacionals. L’enderrocada líder i els principals líders electes es mantenen arrestats pels militars des del primer moment de la sublevació i es troben en parador desconegut mentre afronten diversos judicis per diferents delictes.