Regió indopacífica
La UE no va ser informada del pacte entre els EUA, el Regne Unit i Austràlia
La Comissió Europea admet que no va rebre la trucada dels seus aliats i analitza les implicacions de la iniciativa
L’anunci coincideix amb la presentació de la nova estratègia de la UE per reforçar la relació amb la regió indopacífica
L’aliança entre els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia –denominada AUKUS– per impulsar una associació en matèria de seguretat a la regió de l’Indo-Pacífic amb què contrarestar el domini de la Xina, ha caigut com una galleda d’aigua freda a la Unió Europea. No només perquè el pacte dinamita el contracte de venda de 12 submarins dièsel francesos a Canberra, que a canvi adquirirà submarins nuclears nord-americans, sinó perquè ha agafat totalment desprevingut el club el mateix dia que Brussel·les ha fet pública la seva estratègia per reforçar la seva presència en una regió que és la segona destinació de les exportacions europees i que acull quatre dels deu socis comercials principals de la UE.
«La Unió Europea no va ser informada d’aquesta iniciativa. Estem en contacte amb els nostres socis per saber-ne més. Haurem de discutir amb els nostres socis sobre les implicacions d’aquesta iniciativa», ha afirmat el portaveu de Josep Borrell, l’alt representant per a la política exterior de la UE, que ha repetit que han obert consultes, han demanat explicacions als aliats i que avaluaran la iniciativa a nivell europeu previsiblement en la pròxima reunió de ministres d’exteriors de la UE, que tindrà lloc la setmana que ve.
Notícies relacionadesL’enuig en algunes capitals, en tot cas, és gran. «Aquesta decisió unilateral, brutal, imprevisible, s’assembla molt al que feia el senyor [Donald] Trump», ha dit enfurismat el ministre francès d’Exteriors, Jean-Yves Le Drian, que ha dit sentir-se apunyalat per l’esquena. «Aquest moviment és inacceptable entre aliats que volen desenvolupar una associació estructurada a l’indopacífic», ha afirmat.
Nova estratègia
L’anunci de Washington, Londres i Canberra coincideix amb la presentació de la nova estratègia de la UE per reforçar les relacions amb la regió indopacífica, que descansa en bona mesura en la cooperació amb Austràlia, un dels set membres del G-20 de la regió juntament amb l’Índia o el Japó. Segons Brussel·les, l’acord a tres bandes no tindrà impacte en la política comercial ni en les relacions de la UE amb els seus aliats. «Estem analitzant de què va l’aliança o quin tipus de cooperació inclou. Això no afecta les relacions que tenim amb els nostres aliats», ha dit la portaveu Dana Spinant, que ha descartat que tingui un impacte sobre l’acord comercial que Brussel·les negocia amb Austràlia.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi