Cita diplomàtica global
Biden: «No busquem una nova guerra freda, un món dividit en blocs»
En el seu primer discurs davant l’Assemblea General, crida a la unitat global per combatre la pandèmia i el canvi climàtic
El seu discurs xoca amb reticències i crítiques que desperten les seves accions de política exterior respecte a l’Afganistan o la Xina
El món està sacsejat per una pandèmia que no només ha provocat devastació humana i econòmica, sinó que ha intensificat les tremendes bretxes entre rics i pobres, tant dins dels països com entre nacions. El món enfronta una emergència climàtica que, com adverteixen els experts, acosta perillosament la humanitat a un punt de no retorn. Són les dues grans crisis, però no les úniques en un moment també de persistents conflictes, auge de règims autocràtics, amenaces tecnològiques i bretxes de gènere, generacionals i digitals, que emmarquen i marquen la celebració aquest any del debat de l’Assemblea General de les Nacions Unides. A aquesta cita, que ha arrencat aquest dimarts a la seu de l’organisme a Nova York, hi ha arribat per primera vegada com a president dels Estats Units Joe Biden per fer una crida a la unitat amb la qual busca recol·locar el seu país en un paper de lideratge després de quatre anys de política aïllacionista de Donald Trump.
El repte, no obstant, es veu complicat per les reticències, crítiques i frustracions que han despertat globalment les accions del demòcrata, especialment en política exterior. La decisió unilateral de fixar la data de retirada de l’Afganistan i la caòtica execució d’aquesta retirada va disparar la incomoditat entre aliats. La tensió amb França ha arribat a cotes inèdites després de l’anunci per sorpresa la setmana passada d’una aliança amb Austràlia i el Regne Unit per a un acord de defensa. I són sobretot l’estratègia de la Casa Blanca cap a la Xina de la qual forma part aquest acord AUKUS i les tàctiques que molts veuen innecessàriament recolzades en la confrontació les que desperten suspicàcies sobre el compromís de Biden amb una veritable política multilateral i no guiada només pel seu interès nacional.
«No busquem una nova guerra freda»
Conscient de la situació i de les pors d’una nova guerra freda, de la qual ha advertit tant en vigílies de la cimera com en el seu discurs inaugural de la sessió el secretari general de l’ONU, António Guterres, Biden ha llançat al conclave de 193 nacions un missatge que buscava ser alhora ferm i tranquil·litzador.
«Totes les grans potències tenen un deure sota el meu punt de vista de gestionar acuradament les seves relacions per no passar de competició responsable a conflicte», ha dit. «Els EUA competiran vigorosament, liderarem amb els nostres valors i la nostra força i estarem amb aliats i amics i ens oposarem a intents de països més forts de dominar els més febles o fer canvis territorials per la força, coacció econòmica, explotació tècnica o desinformació. Però no busquem, hi insisteixo, no busquem una nova guerra freda, un món dividit en blocs rígids», ha continuat. «Els EUA estan a punt per treballar amb qualsevol país que fa un pas i segueix la resolució pacífica dels nostres reptes, fins i tot si tenim profunds desacords en altres àrees».
Pandèmia, clima i diplomàcia
Amb una promesa («liderar no només per l’exemple del nostre poder sinó, si Déu vol, pel poder del nostre exemple»), Biden ha posat especial èmfasi a buscar aquesta posició de lideratge tant davant la pandèmia com davant l’emergència climàtica.
Ha abordat la necessitat d’impulsar la vacunació global, un esforç per al qual ha organitzat també una cimera virtual dimecres a Washington en què anunciarà nous compromisos dels EUA. I al parlar de la «crisi climàtica sense fronteres» ha renovat la seva promesa d’intentar que el Congrés nord-americà dobli els compromisos de finançament a la campanya global per combatre el canvi climàtic.
Tot ho ha volgut emmarcar en un moment històric que, ha assegurat, representa un gir als EUA. «Hem tancat 20 anys de conflicte a l’Afganistan i a mesura que tanquem aquesta era de guerra incessant obrim una era d’incessant diplomàcia», ha dit. «En comptes de continuar lluitant les guerres del passat, fixem la mirada i dediquem els nostres recursos als reptes que tenen les claus del nostre futur col·lectiu».
Notícies relacionadesEn un discurs en què també ha instat a tots a «recolzar els drets de les dones i les nenes», i en el qual ha defensat que «la democràcia continua sent la millor eina que tenim per donar curs a tot el nostre potencial humà», Biden també ha declarat que el poder militar «ha de ser eina d’últim recurs, no la primera», i que «no ha d’utilitzar-se com a resposta a cada problema que veiem arreu del món». «Avui moltes de les nostres preocupacions més grans no es poden solucionar per la força de les armes», ha recordat. «Les bombes i les bales no poden defensar contra la Covid-19 o les seves futures variants».
Mentre Washington obria una investigació per l’inhumà tracte a la seva frontera sud a milers d’haitians Biden també ha llançat un altre missatge: «El futur pertanyerà a aquells que abracen la dignitat humana, que no la trepitgen». La feina comença a casa.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034