Deportacions massives
Dimiteix l’enviat especial dels EUA a Haití pel «tracte inhumà» als migrants a Texas
El maltractament als haitians per part de la Patrulla Fronterera provoca friccions dins del Govern de Biden
L’enviat especial dels Estats Units a Haití, Daniel Foote, ha presentat la seva dimissió davant el Departament d’Estat en protesta pel «tracte inhumà» de l’Administració nord-americana als migrants d’aquest país que després de creuar massivament des de Mèxic van acampar a la localitat de Del Rio (Texas). Durant aquesta setmana, el Govern de Joe Biden ha deportat 1.401 haitians i 3.206 més es troben detinguts, segons dades del Departament de Seguretat Nacional.
A la seva carta de renúncia, que van publicar aquest dijous diversos mitjans nord-americans, Foote va assenyalar que no pot continuar vinculat a la decisió «inhumana i contraproduent de deportar milers de refugiats haitians». I va considerar «profundament errònia» la política que està portant a terme el Govern dels EUA davant aquesta nova crisi migratòria.
Foote, que va ser designat al juliol, va remetre la seva missiva al secretari d’Estat, Antony Blinken, dies després que es publiquessin imatges molt criticades de guàrdies fronterers perseguint a cavall migrants i empenyent-los cap al riu. La polèmica ha esquitxat l’Executiu de Biden i, tot i que el Departament de Seguretat Nacional ha anunciat una investigació, ja s’han produït algunes friccions dins de l’Administració, a les quals se suma la dimissió de Foote.
Harris demana explicacions
La vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, va trucar dimarts al secretari de Seguretat Nacional nord-americà, Alejandro Mayorkas, per expressar la seva «greu preocupació sobre el maltractament de migrants haitians per part d’agents de la Patrulla Fronterera», segons va informar dimecres l’oficina de la número dos del Govern. És extremadament estrany que la Casa Blanca informi d’una conversa telefònica entre dos membres d’un gabinet, i l’objectiu de l’oficina de Harris era aparentment reforçar la impressió que la vicepresidenta està defensant els drets dels migrants en l’actual crisi a la frontera.
La vicepresidenta, que té entre les seves missions la de fer front a les causes d’arrel que generen la migració irregular cap als Estats Units, va demanar a Mayorkas que s’asseguri que tots els agents migratoris «tracten la gent amb dignitat, de forma humana i coherent amb les lleis i valors» del país.
Mayorkas va assegurar a Harris que comparteix la seva «preocupació» sobre el tema i li va recordar que el seu departament ha obert una investigació sobre l’ocorregut, d’acord amb el comunicat.
Notícies relacionadesLa portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va assegurar aquest dimecres que aquesta investigació es completarà la setmana que ve, i que, mentrestant, els agents implicats es troben de baixa administrativa.
A la seva carta de dimissió, d’altra banda, Daniel Foote remarca que el poble d’Haití, «sumit en la pobresa i ostatge del terror» per part de les bandes que controlen el país, necessita assistència urgent.
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna