Vuit anys de debat

Suïssa aprova el matrimoni homosexual en el seu referèndum

Un 64% dels ciutadans es pronuncien a favor d’aquesta iniciativa

Los activistas reaccionan durante las primeras proyecciones tras un referéndum nacional sobre el matrimonio entre personas del mismo sexo, en la capital suiza, Berna.

Los activistas reaccionan durante las primeras proyecciones tras un referéndum nacional sobre el matrimonio entre personas del mismo sexo, en la capital suiza, Berna. / FABRICE COFFRINI (AFP)

1
Es llegeix en minuts
EFE

Suïssa ha aprovat aquest diumenge, mitjançant un referèndum, el matrimoni entre persones del mateix sexe, fet que permetrà que aquestes parelles puguin adoptar fills o tenir accés a les tècniques de reproducció assistida en el cas de les dones.

Un 64% dels suïssos que han votat en aquesta consulta s’han pronunciat a favor d’aquesta iniciativa, que va ser plantejada pel govern després de vuit anys de debats polítics i parlamentaris sobre la necessitat de reconèixer les parelles del mateix sexe drets i deures respecte a les parelles heterosexuals.

Amb l’excepció del partit de dreta radical UDC, de certs grups religiosos i d’altres, que defensaven que el matrimoni havia d’estar reservat a una parella formada per un home i una dona, la resta de formacions polítiques recolzaven la iniciativa, de la qual el Partit Verd va ser el portaestendard.

Itàlia, Grècia i Liechtenstein

Suïssa es converteix en el trentè país del món d’acceptar aquesta figura matrimonial i surt així del petit grup de països d’Europa occidental que encara no han legalitzat el matrimoni homosexual i en el qual han quedat Itàlia, Grècia i Liechtenstein, tot i que els tres compten amb figures legals de diferent tipus que reconeixen aquestes unions.

Fins ara, Suïssa regia la unió de dues persones del mateix sexe a través de les «aliances registrades», una figura aprovada el 2007 i que els ha garantit des d’aleshores els mateixos drets que els cònjuges heterosexuals, com triar un cognom en comú, accedir a l’herència del cònjuge o a rendes de viduïtat, entre d’altres, i des del 2018 també els permetia adoptar el fill o filla de la parella.

Notícies relacionades

D’ara endavant, les parelles femenines casades podran accedir a una donació d’esperma a Suïssa, on les donacions anònimes estan prohibides, per la qual cosa el nen podrà conèixer la identitat del donant al complir els 18 anys, tot i que les dues dones seran reconegudes com a mares des del naixement.

En canvi, no es permet la gestació subrogada (coneguda com a ‘ventre de lloguer’) en el cas de les parelles masculines, als qual els queda l’opció de l’adopció. Holanda va ser el primer país del món a legalitzar el matrimoni homosexual fa 20 anys.