Complicada formació de Govern

L’SPD i la CDU inicien la carrera per formar govern

  • La CDU-CSU obté el pitjor resultat de la seva història i l’SPD aposta per «formar Govern»

  • La ultradreta cau a la cinquena posició i L’Esquerra no supera el 5%

L’SPD i la CDU inicien la carrera per formar govern

Reuters / Wolfgang Rattay

4
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El Partit Socialdemòcrata (SPD) ha guanyat les eleccions federals d’Alemanya celebrades aquest diumenge amb un 25,7% de suport, lleugerament davant del 24,1%, que ha aconseguit la coalició de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) i la Unió Social Cristiana (CSU), que cau a mínims històrics.

El doble sistema de votació alemany per candidat i per llista confirmaria així l’SPD com a principal formació al Bundestag o Cambra Baixa del Parlament alemany amb 206 dels 730 seients, mentre que la CDU/CSU en tindria 196.

Tant l’SPD com la CDU/CSU han expressat la seva intenció de liderar un Govern de coalició després dels ajustats resultats.

Així, el líder de l’SPD, Olaf Scholz, ha destacat el «gran èxit» obtingut pel seu partit en les eleccions federals d’aquest diumenge i ha apostat «formar Govern». «Per descomptat que estic content pels resultats electorals. Molts votants han deixat ben clar que volen un canvi en el govern i que el pròxim canceller ha de ser Olaf Scholz», ha reblat.

Mentrestant, el candidat de la CDU, Armin Laschet, ha convocat els altres partits a forjar una coalició «contra un govern d’esquerra». Laschet ha apostat per un govern «liderat per la coalició» entre la CDU i el seu partit bessó a Baviera, la Unió Social Cristiana (CSU).

«Un vot a la Unió és un vot contra un govern federal d’esquerra. Per això farem tot el que estigui al nostre abast per formar un govern federal liderat per la Unió», ha afirmat. El candidat conservador ha plantejat ja fins i tot el nom de l’aliança, que es denominaria «Coalició Futur» i que inclouria el Partit Liberaldemòcrata (FDP) i Els Verds.

En aquest sentit, Scholz ha assegurat que les converses per formar un nou Govern, que en principi podrien començar el 26 d’octubre, haurien de culminar abans de Nadal, amb la idea que la cancellera sortint no hagi de donar cap altre discurs a la nació en aquestes dates.

«Seria absurd donar una data exacta, però hem de fer tot el possible per assegurar-nos que estem llestos abans de Nadal, tot i que una mica abans també seria bo», ha afirmat Scholz, que ha animat la resta de les formacions que «parlin entre si de manera constructiva»,segons recull l’agència DPA.

En aquesta mateixa línia, Laschet ha demanat també que el nou Govern d’Alemanya es formi «definitivament» abans de concloure l’any.

Per la seva banda, el líder de la CSU, Markus Soeder, rival de Laschet per la candidatura a la Cancelleria, ha defensat, a més, que els resultats són un revés per a Scholz perquè aquest, segons Soeder, preferia una coalició amb ecologistes i L’Esquerra.

De moment cap dels dos grans partits s’ha plantejat almenys públicament reeditar la gran coalició entre SPD i CDU/CSU que ha dominat l’escena política del país en les últimes legislatures.

Possibles socis de Govern

Darrere dels dos grans partits han quedat Els Verds (14,8% i 118 escons), que han aconseguit el millor resultat de la seva història; el Partit Liberaldemòcrata (FDP, 11,5% i 91 escons); la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) ha caigut al cinquè lloc (10,5% i 83 diputats) i L’Esquerra no ha arribat al 5%, però ha aconseguit tres mandats directes, segons recull la televisió pública alemanya ARD.

La líder d’Els Verds i candidata a canceller, Annalena Baerbock, ha afirmat que la seva formació ha sigut derrotada i ha reconegut «errors propis» en campanya. «En volíem més. No ho hem aconseguit a causa dels nostres propis errors al principi de la campanya, els meus propis errors. Aquesta vegada no ha sigut suficient, però el partit té un deure de cara al futur», ha declarat Baerbock.

El colíder d’AfD Tino Chrupalla ha reconegut que «les pèrdues fan mal», però ha destacat, en canvi, que tenen «una sòlida base de votants». A més, davant la negativa declarada dels altres partits a pactar amb AfD, Chrupalla ha ressaltat que seran oposició.

Mentrestant, L’Esquerra, que havia reconegut patir un daltabaix si no arriben al 5% que els donaven els sondejos a peu d’urna, ha aconseguit salvar la seva representació amb l’elecció directa dels seus representants.

Canvis respecte al 2017

Aquestes xifres suposen una important millora per a l’SPD i el seu candidat, Olaf Scholz, respecte al 2017, quan va aconseguir un 20,5% de suport, tot i que és lluny de la clara victòria que esperaven per poder formar govern còmodament.

L’aliança CDU/CSU queda, en, canvi lluny del 32,9% de suport del 2017 en les primeres eleccions sense Angela Merkel com a candidata en 16 anys. A més suposa el pitjor resultat històric de la formació.

Els Verds, per la seva banda, van iniciar l’any amb la intenció de liderar un Govern de coalició, per la qual cosa aquestes dades suposarien un fracàs, tot i que respecte al 2017 (8,9%) tindrien importants avenços. L’Esquerra pateix un seriós revés en comparació amb el 9,2% que va obtenir el 2017.

Quant a les altres dues eleccions d’aquest diumenge, l’SPD seria la força més votada en els comicis a la Cambra de Diputats de Berlín (22,8%, +6,6 punts respecte a 2016), seguits de Els Verds (21,8%, -1,3) i la CDU (16,7%, -0,9), segons projeccions sobre vot real escrutat.

Notícies relacionades

L’Esquerra és la quarta força (14,1%, -1,4), AfD aconseguiria un 6,6% (-7,2) i el FDP es quedaria en el 7,9% (+1,2).

En les eleccions al Parlament regional de Mecklemburg-Pomerània Occidental la força més votada ha sigut de nou l’SPD (38,2%, +8,2 respecte al 2016), seguit d’AfD (17,8% -3), CDU (14,2%, -4,8), L’Esquerra (9,9%, -3,3), Els Verds (5,9%, +1,1) i l’FDP, que tornaria a la Cambra amb un 6% (+3).