Guerra al país àrab
Bombardejos i pànic a Síria davant la reunió de Putin i Erdogan
Rússia i Al-Assad han agreujat la seva campanya de bombardejos sobre les zones rebels sirianes, on els avions russos i del règim han atacat zones controlades per Turquia per primera vegada
Muhammad, un professor d’escola a la ciutat d’Idlib, diu que ja està preparat per al que sigui. Que a diferència de la gent del sud de la província, ell i la seva família, de moment, segueixen a casa, però que ho tenen tot a punt per al que pugui sorgir, per si ataquen una altra vegada.
«La gent està nerviosa i l’atac sembla imminent, però no en sabem res. De moment, la gent del sud ja ha marxat, majoritàriament cap al nord. Allà la situació és horrible», explica per telèfon Muhammad, amb la resignació de qui ja ha viscut això més d’una vegada.
Cada vegada que el president sirià, Bashar al-Assad, i el seu aliat, la Rússia de Vladímir Putin, planegen una nova ofensiva sobre la regió d’Idlib –l’última sota control únic opositor–, els bombardejos i les morts de civils es disparen. Primer arriba el soroll de sabres i després, l’atac: ajudats per l’aviació russa, els soldats regulars d’Al-Assad i les milícies pro-Iran ataquen el sud d’Idlib i conquereixen centenars de quilòmetres els habitants dels quals, sota els bombardejos incessants, ja han buidat. Després, Recep Tayyip Erdogan, el president turc, i Putin es reuneixen i acorden un alto el foc. Així, fins a la pròxima ocasió.
Aquesta vegada, no obstant, sembla diferent, perquè el soroll de sabres arriba precisament abans de la reunió dels dos presidents d’aquest dimecres a Sotxi, Rússia, que, segons Erdogan, serà clau per al futur sirià i que marcarà com seran les relacions russo-turques.
Hi ha molt en joc: en les últimes setmanes, tres soldats turcs han mort per atacs de l’aviació siriana; per primera vegada en tota la guerra, caces russos van bombardejar posicions dels rebels sirians comandats per Turquia, que paga els salaris i controla un paraigua de grups opositors. Idlib, per la seva banda, està controlada per Hayat Tahrir al-Sham, una facció gihadista abans vinculada amb Al-Qaida.
Cost humà
Cost humàAllà, cap a Idlib, Ankara ha enviat milers dels seus soldats per parar la que sembla la futura ofensiva de Damasc i Moscou. Per a Turquia, fer-ho és de vida o mort, ja que un atac a gran escala sobre Idlib suposaria l’arribada de prop de cinc milions de nous refugiats sirians a territori turc. Turquia ja acull 3,6 milions de sirians.
«Es parla molt d’una situació en la qual Turquia pugui retirar-se voluntàriament de parts d’Idlib, però això subestima el que una nova onada de refugiats suposaria. Ankara mai acceptarà un acord així», escriu Dareen Khalifa, analista del conflicte sirià en el think tank internacional Crisis Group, que continua: «Pot ser comú que Rússia accentuï els seus atacs abans de les negociacions per enfortir la seva mà. Però el balanç de poder al nord de Síria ha canviat en favor de Turquia. Amb més de 10.000 soldats turcs a Idlib, Ankara ha instal·lat una narrativa de dissuasió i ha creat un empat».
Notícies relacionadesPerò els bombardejos al nord-est de Síria continuen, i l’ombra d’una nova ofensiva, amb la qual Al-Assad amenaça de tant en tant, segueix allà. I qui el paga és la població d’Idlib i la regió, de la qual més de la meitat ja és per si mateix desplaçada de guerra.
«Les ciutats d’aquí s’han omplert de gent i la situació és bastant desesperada, també amb els hospitals plens per Covid», diu Muhammad. «Hi ha milions de persones als camps de la frontera, on és horrible viure. Espero que jo i la meva família no hàgim d’anar cap allà, però si l’ofensiva arriba no sé si ens quedarà cap altra opció», lamenta.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’‘home’ de dos caps
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- "Deixem de ser despectius amb l’extrema dreta"
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon