Irregularitats financeres
Una investigació periodística revela que Corinna va disposar deixar diner opac al rei emèrit
El Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació treu a la llum les irregularitats financeres de 35 líders mundials
L’exprimer ministre britànic Tony Blair, el rei Abdullah i l’entorn de Putin, entre els noms dels ‘Papers de Pandora’
barcelona/wrthwethwqehqweth.jpg
Els Papers de Pandora, fruit d’una investigació de 600 periodistes de 117 països amb la participació de 150 mitjans de comunicació, han tret a la llum els secrets financers il·legals de 35 caps i excaps d’Estat i més de 330 alts càrrecs i polítics de 91 països, entre els 30.000 beneficiaris de les societats opaques. Són secrets que consisteixen, bàsicament, a amagar la seva fortuna a través de societats opaques en paradisos fiscals per evitar el pagament d’impostos. L’exparella del rei emèrit, Joan Carles I, Corina Larsen, és una de les persones que apareix com a titular d’una societat ‘offshore’. Segons la investigació, Larsen va disposar que, en cas de la seva mort, el 30% del Fons Hispanosaudita d’Infraestructures s’entregués al rei.
Més noms; l’exprimer ministre britànic Tony Blair; l’antic director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn; el rei Abdullah II de Jordània; l’entorn més pròxim de Vladímir Putin; el president xilè Sebastián Piñera; els cantants Julio Iglesias, Miguel Bosé i Shakira i l’entrenador Pep Guardiola, segons avança el diari El País, que ha tingut accés als documents a Espanya, juntament amb la cadena de televisió La Sexta. L’Agència Tributària va comunicar aquest diumenge a la tarda que investigarà «les possibles responsabilitats fiscals i penals» que es derivin de la investigació dels anomenats Papers de Pandora.
El treball periodístic d’anàlisi de la documentació ha sigut coordinat pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació i, a més dels dos mitjans espanyols esmentats, hi han participat altres com The Washington Post, The Guardian i Le Monde.
12 milions de documents
La investigació periodística internacional s’ha nodrit de 12 milions de documents filtrats per 14 despatxos d’advocats especialitzats en operacions en paradisos fiscals. Als documents hi ha un total de 601 persones de nacionalitat espanyola i 751 societats ‘offshore’ lligades a particulars o empreses amb seus en territori espanyol. Hi ha almenys 54 casos relacionats amb causes judicials obertes. La majoria dels implicats han utilitzat advocats andorrans i espanyols com a mitjancers per crear instruments financers opacs. Belize, les Illes Verges Britàniques, les Bahames i les Cook són un exemple dels paradisos financers on operen aquests lletrats.
Les cases de luxe del rei Abdullah
Segons els papers, el rei Abdullah II de Jordània va gastar 100 milions de dòlars en cases de luxe a Califòrnia i altres llocs del món adquirides a través de societats opaques. El primer ministre de la República Txeca, Andrej Babis, i el president de l’Equador, Guillermo Lasso, també engrosseixen la llista d’usuaris d’aquestes eines financeres en què s’amaguen des de comptes bancaris, fins a jets privats i iots, passant per mansions o obres d’art.
La investigació també revela nous detalls sobre importants donants estrangers del Partit Conservador del primer ministre britànic, Boris Johnson, segons la BBC i The Guardian. D’acord amb la revista mexicana Proceso, una altra de les participants en la investigació, els documents mostren que una de les famílies més poderoses de Guatemala té amagats més de 13 milions de dòlars en un fideïcomís opac als Estats Units.
Notícies relacionadesEls arxius també assenyalen activitats financeres qüestionables per part del «ministre oficiós de propaganda» del president rus Vladímir Putin. Segons l’ICIJ, el cercle pròxim al primer ministre del Pakistan, Imran Khan, en què s’inclouen membres del seu Gabinet i les seves famílies, ha amagat milions de dòlars en empreses i entitats fora del país.
D’acord amb els arxius i segons recull la BBC, el president kenyà, Uhuru Kenyatta, i sis membres de la seva família també posseïen en secret almenys 11 empreses a l’estranger i una estava valorada en 30 milions de dòlars.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia