Investigació periodística
¿Què són els ‘papers de Pandora’ i quins espanyols hi apareixen?
A la llista hi apareixen 35 caps i ex caps d’Estat, i més de 330 alts càrrecs i polítics de 91 països
Els papers de Pandora és una investigació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, en les seves sigles en anglès) que revela un entramat de societats opaques de què s’haurien beneficiat unes 30.000 persones, entre les quals hi ha 35 caps i ex caps d’Estat, i més de 330 alts càrrecs i polítics de 91 països. A la llista hi apareixen 601 espanyols, entre els quals destaca l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, o els cantants Julio Iglesias i Miguel Bosé, i 751 societats ‘offshore’ lligades a particulars o empreses amb seus en territori espanyol.
El treball és fruit de les indagacions de més de 600 periodistes de 117 països –a Espanya hi han col·laborat La Sexta i ‘El País’–, que han analitzat durant dos anys gairebé 12 milions de documents procedents de 14 despatxos d’advocats especialitzats a crear societats ‘offshore’ en paradisos fiscals. Aquestes societats no tenen activitat comercial i aprofiten l’opacitat que els atorguen els paradisos fiscals o zones de baixa tributació i amb secret bancari per garantir l’anonimat dels seus socis, el seu patrimoni i la seva activitat econòmica.
Pep Guardiola
Segons ha revelat La Sexta, Guardiola va ser titular d’un compte en una entitat bancària d’Andorra mentre entrenava el FC Barcelona i fins el 2012, quan va decidir acollir-se a l’amnistia fiscal promoguda pel Govern de Mariano Rajoy, pocs mesos després d’abandonar la banqueta blaugrana.
L’entorn de l’entrenador ha explicat a la cadena de televisió que va rebre en aquest compte els seus honoraris com a jugador de l’Al-Alhi qatarià, club en què va jugar del 2003 al 2005, a causa de la impossibilitat d’«obtenir el certificat de residència» d’aquest país.
Julio Iglesias
La investigació de l’ICIJ també vincula el cantant Julio Iglesias a una estructura d’una vintena d’empreses ‘offshore’ a les Illes Verges Britàniques, creades a mitjans dels anys 90, amb l’objectiu d’organitzar el seu patrimoni.
L’artista, que segons Forbes tenia una fortuna de 800 milions d’euros el 2020, figura com a director de 19 companyies en un document intern del despatx Trident Trust, de l’esmentat arxipèlag caribeny, datat a finals del 2017. En 15 també apareix com a directiva la seva dona, Miranda Rijnsburger.
Notícies relacionadesLes primeres companyies registrades pel cantant –que viu entre Punta Cana, Miami i Marbella– es remunten al maig del 1997, mentre que les més recents són del 2016. Anomenades Surfside 825 Limited o Libra Star Yacht Limited, entre d’altres, la majoria estan vinculades a la compra d’actius immobiliaris o a l’adquisició d’altres béns, com iots.
Miguel Bosé
El nom de Miguel Bosé apareix com a accionista de la societat panamenya Dartley Finance el 2016. La firma es va crear el 2006, però durant 10 anys es controlava a través d’accions al portador, amb la qual cosa no era necessari registrar el nom de l’amo real de la firma. Aquesta pràctica es va prohibir el 2015 a Panamà per evitar l’ocultació de béns. Quan les accions es van registrar a nom de Bosé, el cantant, que ja ha sigut condemnat per frau fiscal, feia dos anys que residia a Panamà.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia