Coalició semàfor
Verds i liberals aposten per governar amb els socialdemòcrates a Alemanya
Els tres partits iniciaran aquesta setmana les negociacions amb la intenció de formar govern abans que acabi l’any
És un primer pas cap a la formació de la primera Coalició Semàfor a nivell federal en la història d’Alemanya: Els Verds i els liberal-conservadors de l’FDP han anunciat aquest dimecres la seva preferència per negociar primer amb els socialdemòcrates de l’SPD per intentar formar govern.
S’imposa així la lògica electoral i demoscòpica: aquests tres partits van ser els únics amb representació parlamentària que van aconseguir millorar els seus resultats en les eleccions federals del 26 de setembre passat. A més, més del 50% de la ciutadania alemanya aposta per una coalició semàfor davant el recolzament del 18% que rep la Jamaica –conservadors, verds i liberals–, que es presenta com a alternativa en cas del fracàs de les primeres negociacions a tres bandes.
Els ecoliberals han sigut els primers a fer l’anunci. La copresidència verda, formada per Annalena Baerbock i Robert Habeck, ha confirmat el que és un secret a crits des de la passada campanya electoral: que prefereixen governar amb l’SPD del candidat a canceller socialdemòcrata, Olaf Scholz, abans que amb la unió conservadora CDU-CSU d’Armin Laschet, el lideratge del qual és cada vegada més precari.
«Molts assumptes encara no s’han discutit, ni tan sols concretat, perquè es pugui dir que estem en un camí segur», va advertir Habeck sobre les diferències que separen els tres partits, especialment Els Verds i l’FDP. La política fiscal i la mediambiental són alguns dels obstacles més seriosos entre el partit ecologista, més intervencionista, i el liberal, que creu en el mercat com a forma predominant per trobar solucions als problemes i modernitzar el país.
¿Adeu a Jamaica?
Hores després de l’anunci verd, el president de l’FDP, Christian Lindner, confirmava que el seu partit se suma a les negociacions –que començaran previsiblement aquesta mateixa setmana– per intentar posar en marxa un Govern «social-ecologista-liberal», com l’ha batejat el candidat Scholz. «El següent pas és un intercanvi d’idees entre els tres partits», ha afegit Lindner.
El líder liberal ha assegurat explícitament que no hi haurà «converses paral·leles» amb la CDU-CSU mentre el seu partit estigui negociant amb l’SDP i Els Verds. També ha confirmat que la ‘Coalició Jamaica’ no està descartada i que continua considerant-la una «opció viable». De fet, Lindner ha dit en nombroses ocasions que el seu partit té més coincidències programàtiques amb els conservadors que amb els socialdemòcrates. Per veure està si socialdemòcrates i ecologistes acabaran cedint a les pretensions de Lindner, entre les quals hi ha el Ministeri de Finances.
Scholz ha tancat aquest dimecres la cadena de compareixences dels tres partits implicats: «Les ciutadanes i els ciutadans ens han donat l’encàrrec d’aconseguir un Govern», ha dit el candidat socialdemòcrata, que es mostra confiat d’aconseguir que les negociacions arribin a bon port. El seu objectiu és anunciar un Govern abans de Nadal.
Derrotisme conservador
Notícies relacionades«Nosaltres també estem preparats per a més converses, però la decisió de quin és l’ordre de les negociacions és de l’FDP i Els Verds», ha dit el democristià Laschet amb cert derrotisme. Malgrat que el president de la CDU continua agafant-se a una possible ‘Coalició Jamaica’ per salvar la seva carrera política, els resultats del 26 de setembre passat –els pitjors de la història del partit– fan cada vegada més difícil la seva continuïtat al capdavant del conservadorisme alemany.
Les veus crítiques arriben tant des de la seva formació com dels seus germans socialcristians bavaresos de la CSU, el president de la qual, Markus Söder, parla ja de «rebuig de facto de la Coalició Jamaica». El ministre d’Economia en funcions, el democristià Peter Altmaier, no ha amagat en un tuit que les possibilitats del seu partit per liderar el pròxim Govern federal cada vegada s’allunyen més: «El tren de la Coalició Semàfor ja ha abandonat l’estació. […] Nosaltres hem de fer ara els nostres deures i demostrar que hem entès la lliçó del 26 de setembre passat».