Desafiament de Varsòvia
Polònia assegura que vol quedar-se a la Unió Europea
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, adverteix que utilitzaran «tots els poders» a la seva mà perquè s’apliquin les regles europees
Diversos Estats membres recorden al Govern de Mateusz Morawiecki que a l’entrar en el club van firmar un contracte anomenat Tractat que han de respectar
Polònia no vol sortir de la Unió Europea. Malgrat el camp minat al qual ha portat el país la sentència dictada aquest dijous pel Tribunal Constitucional polonès, al declarar inconstitucionals diversos articles del Tractat de la UE i dictaminar la primacia del dret polonès sobre l’europeu, el govern ultraconservador que lidera el partit Llei i Justícia (PiS) insisteix que no vol activar l’article 50 del Tractat com va fer el Regne Unit i provocar un ‘Polexit’. «El lloc de Polònia és i serà dins de la família europea», ha assegurat el primer ministre Mateusz Morawiecki. La revolta contra les decisions del Tribunal de Justícia de la UE, no obstant, pot sortir cara a Varsòvia.
«Els esdeveniments a Polònia són molt, molt preocupants. El Govern de Polònia està jugant amb foc», ha avisat aquest divendres el ministre d’Exteriors i Interior luxemburguès, Jean Asselborn. «La primacia del dret europeu és essencial per a la integració i la convivència a Europa. Si es trenca, l’Europa tal com la coneixem, tal com es va construir després del Tractat de Roma, deixarà d’existir», ha afegit. Mateixa advertència des de París. «És una cosa molt greu, no és una qüestió tècnica o jurídica sinó eminentment política, que s’inscriu en una llarga llista de provocacions respecte a la UE», ha avisat en una televisió francesa el ministre d’assumptes europeus de França, Clement Beaune.
El ministre d’Emmanuel Macron ha recordat que «Polònia és un estat sobirà com nosaltres» però «quan entrem en un club firmem un contracte que es diu Tractat que ha sigut ratificat en referèndum per Polònia» i el que ha fet el Tribunal Constitucional polonès, concloent que les regles poloneses estan per sobre de les europees, «és un atac a la UE», una cosa «molt greu», que «és un risc de facto de la sortida de la UE», ha denunciat.
Des de Berlín, més prudència però mateix missatge del cap de la diplomàcia alemanya, Heiko Maas, que ha recordat que quan un país decideix ser part de la UE ha d’aplicar plenament les regles que ha acordat i que la Comissió Europea té el seu «ple recolzament» per fer complir la legislació a tota la UE. «Ser membre de la UE significa que compartim valors comuns, ens beneficiem d’un mercat intern comú fort i parlem amb una sola veu. Però també significa que estem obligats per regles comunes que formen la base de la UE amb tot el que comporta», ha avisat.
Brussel·les analitza la decisió
Tot i que la decisió no entrarà en vigor fins que sigui publicat al diari oficial polonès, la Comissió Europea ha anunciat aquest divendres que ja ha començat a analitzar en profunditat el dictamen «sense precedents» del Constitucional polonès abans de decidir els passos que cal seguir. «Ho analitzarem al més aviat possible però el temps dependrà de la complexitat de la sentència i les seves implicacions», ha explicat el portaveu de Von der Leyen, que ha emès un comunicat en el qual expressa la seva profunda preocupació i anuncia un examen urgent d’aquest.
Notícies relacionadesIgual com el comissari de justícia, Didier Reynders, ha avisat Varsòvia que la UE és una «comunitat de valors i lleis», que el seu objectiu és garantir que els drets dels ciutadans polonesos estan protegits i es beneficiïn de la pertinença a la UE i que els ciutadans de la UE, així com les empreses que fan negocis a Polònia, tenen la seguretat jurídica que les normes europees, incloses les sentències de la cort europea, s’apliquen plenament a Polònia.
«Els nostres tractats són molt clars. Totes les sentències del TJUE són vinculants per a les autoritats de tots els Estats membres, inclosos els tribunals nacionals. La legislació de la UE té primacia sobre la legislació nacional, incloses les disposicions constitucionals. Això és el que tots els Estats membres de la UE han firmat com a membres de la UE. Utilitzarem tots els poders que tenim en virtut dels Tractats per garantir que es respecti», ha conclòs. Tot i que no ha especificat les potencials mesures, l’Executiu comunitari té a les seves mans diverses mesures que van des dels procediments d’infracció habituals i la possibilitat d’imposar sancions fins a la congelació de fons europeus.