Epidèmies
Confirmen un brot d’Ebola a la República Democràtica del Congo
Els equips sanitaris treballen «intensament» en el «seguiment d’uns 100 contactes»
dcaminal29084610 attention editors visual coverage of scenes of i151228133924 /
Un nou brot d’Ebola s’ha detectat al confirmar-se’n un cas al nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC), cinc mesos després de decretar-se el final de la dotzena epidèmia de la malaltia en aquest país africà, segons va informar aquest divendres el ministre congolès de Salut, Jean-Jacques Mbungani. «El cas concerneix un nen de 3 anys hospitalitzat i mort el 6 d’octubre» al territori de Beni, ubicat a la província de Kivu del Nord, segons va afirmar el ministre en un comunicat.
Mbungani va assenyalar que els equips sanitaris «ja estan treballant intensament sobre el terreny per fer activitats de resposta, en particular el llistat i seguiment d’uns 100 contactes fins a la data i la descontaminació de centres de salut». «Gràcies a l’experiència adquirida en la gestió de la malaltia del virus de l’Ebola en les epidèmies precedents, estem segurs que els equips de resposta de la província, avalats per l’Administració central, aconseguirà controlar aquesta epidèmia al més aviat possible», va remarcar el ministre.
L’existència del nou cas es va donar a conèixer després que el Ministeri de Salut declarés el 3 de maig el final del dotzè brot d’Ebola en la història del país, que va causar 12 contagis, amb sis morts, a Kivu del Nord. Aquesta última epidèmia va ser declarada el 7 de febrer i va aglutinar casos a les ciutats de Butembo, Byena, Katwa i Musienene, totes a l’esmentada província.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest brot estava relacionat amb el que va tenir lloc a les províncies orientals de Kivu del Nord, Kivu del Sud i Ituri entre el 2018 i el 2020, la desena epidèmia d’Ebola a la RDC, que va provocar almenys 2.280 morts. Aquesta epidèmia va ser la pitjor de la història de la RDC i la segona més greu del món, després de la que va assolar l’Àfrica occidental del 2014 al 2016, en la qual van morir 11.300 persones i hi va haver més de 28.500 casos, tot i que aquestes xifres –segons l’OMS– poden ser conservadores.
L’onzè brot congolès es va desenvolupar entre el juny i el novembre del 2020 a la província nord-occidental de l’Equador, on es van comptabilitzar 130 contagis, dels quals 55 van morir i 75 es van curar.
La malaltia de l’Ebola, descoberta a la República Democràtica del Congo el 1976, es transmet per contacte directe amb la sang i fluids corporals de persones o animals infectats. Aquesta febre causa hemorràgies greus i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90%. Els seus primers símptomes són febre sobtada i alta, debilitat intensa, i dolor muscular, de cap i de gola, a més de vòmits.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia