Violència a l’Amèrica Llatina

Commoció a Colòmbia per l’execució de dos adolescents veneçolans sorpresos robant

Els joves, de 12 i 18 anys, van aparèixer morts amb les mans lligades després d’assaltar un magatzem de roba

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Consternació a Colòmbia per l’assassinat de dos adolescents veneçolans, de 12 i 18 anys, acusats de robar en un magatzem de roba. L’ONU i autoritats colombianes investiguen aquestes execucions amb arma de foc a Tibú, una violenta regió cocalera del nord-est del país comeses, presumptament, per «un grup armat il·legal», en paraules del defensor del poble del departament colombià Norte de Santander.

En vídeos i fotos difoses a les xarxes socials, es veu els adolescents amb aire afligit, les mans lligades cap endavant amb cinta adhesiva mentre una persona fora de càmera els acusa de «‘lladronets’». «Lamentablement, són nois molt jovenets, no volem veure’ls demà per allà tirats en algun voral de les carreteres», diu la veu anònima.

És precisament el que va passar. Els cossos dels adolescents van ser trobats més tard en una zona rural, morts per arma de foc i amb les mans encara lligades. Un cartró amb la paraula «lladres» escrita a mà reposava sobre el cos del més petit, estirat bocaterrosa amb una motxilla vermella.

«Un grup armat il·legal»

Jaime Marthey, defensor del poble del departament Norte de Santander on van passar els homicidis, va assegurar que els joves van ser sorpresos robant roba a Tibú, una població fronterera amb Veneçuela. Els comerciants els van lligar, però després «van ser arrabassats [...] per un grup armat il·legal que se’ls va emportar a un destí desconegut, on després van aparèixer morts», va afegir Marthey en entrevista amb Blu Radio. Segons el defensor, els joves eren migrants que van fugir de la crisi econòmica de Veneçuela.

El coronel de la policia, Carlos Martínez, va responsabilitzar les dissidències de l’exguerrilla de les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia), que es van apartar de l’acord de pau firmat el 2016 i va assegurar que s’estan portant a terme una investigació per aclarir els crims.

El fiscal general de Veneçuela, Tarek Saab, va enviar una carta al seu homònim colombià, Francisco Barbosa, per demanar «l’aclariment dels fets i l’establiment de les responsabilitats que hi calgui».

Saab va escriure a Twitter que «no s’ha aconseguit la identificació plena dels cossos i no han sigut reclamats per cap familiar: reposen al dipòsit de cadàvers de Cúcuta».

«Hem sabut extraoficialment que autoritats del lloc van remetre» a l’oficina d’identificació de Veneçuela (Saime) per «obtenir les empremtes per a la identificació» d’una de les víctimes, va indicar.

El convuls municipi de Tibú concentra la quantitat més elevada de narcocultius de Colòmbia amb més de 19.000 hectàrees sembrades de fulla de coca, segons l’ONU.

Notícies relacionades

Dissidents de l’antiga guerrilla de les FARC, rebels de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) i narcos d’origen paramilitar es disputen el territori a sang i foc per controlar el negoci de la coca.

Organitzacions no governamentals com la internacional Human Rights Watch han denunciat que milers de migrants veneçolans arriben a la regió pel precari control dels passos fronterers i acaben atrapats en el conflicte armat colombià.