Efectes del Brexit

Londres insisteix a renegociar el Protocol d’Irlanda del Nord pactat amb la UE

El secretari d’Estat britànic per al Brexit, David Frost, ha qualificat d’«equilibri fluix» i «una mica rebel» les relacions del Regne Unit amb la UE

Londres insisteix a renegociar el Protocol d’Irlanda del Nord pactat amb la UE

LEON NEAL / AFP

1
Es llegeix en minuts

David Frost, secretari d’Estat britànic per al Brexit, ha insistit avui a Lisboa que, per millorar les relacions del Regne Unit i la UE, abans caldria renegociar les condicions que es van pactar en el Brexit relatives al Protocol d’Irlanda del Nord.

Aquest marc estableix que Irlanda del Nord continua vinculada al mercat únic comunitari, per la qual cosa les mercaderies que creuen entre aquest territori i la resta del Regne Unit han de passar controls duaners als ports de la regió, de manera que s’asseguri que la frontera entre les dues Irlandes continua sent invisible, clau per al procés de pau i les economies de l’illa.

No obstant, el setembre passat Londres va tornar a ajornar per tercera vegada de manera unilateral els controls duaners post-Brexit a la província britànica d’Irlanda del Nord, assumpte que ja havia provocat l’obertura d’un expedient al Regne Unit a Brussel·les.

Enmig d’aquestes tensions de les regles comercials, Frost ha dit que que les dues parts es necessiten per solucionar les relacions entre el Regne Unit i la UE. Unes relacions que ha qualificat, en un discurs pronunciat a l’ambaixada britànica a Portugal, d’«equilibri fluix» i «una mica rebel», tot i que, segons el seu parer, «no sempre ha de ser així».

Camí diferent

Notícies relacionades

Frost s’ha referit que el Brexit ha modificat els interessos internacionals del Regne Unit i, per tant, canviaran les seves regles de «relacions europees», i ha dit que Londres marcarà un camí diferent en política econòmica. Per solucionar la situació «conflictiva» entre el Regne Unit i la UE són necessàries les dues parts, va insistir Frost, que va deixar clar que abans ha de solucionar-se «el greu problema» de l’aplicació del Protocol d’Irlanda del Nord.

En aquest sentit, el vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a Relacions Interinstitucionals, Maros Sefcovic, va confirmar el 7 d’octubre passat que presentarà aquesta setmana al Regne Unit un paquet de propostes per trobar «solucions pràctiques» per a Irlanda del Nord després del Brexit. Sefcovic confia que durant l’octubre i el novembre s’obri un període d’«intenses converses» per arribar «a avenços clars» sobre l’aplicació del Protocol nord-irlandès «a final de l’any».