Negociacions post-Brexit
Brussel·les accedeix a reduir els controls i facilitar el comerç a Irlanda del Nord
La Comissió Europea proposa relaxar els requisits d’entrada per als productes procedents de la Gran Bretanya i la paperassa per facilitar l’aplicació del protocol nord-irlandès
Ignora l’exigència del Govern de Boris Johnson d’eliminar el paper supervisor del Tribunal de Justícia de la UE com a última instància en cas de disputes
La Comissió Europea està disposada a flexibilitzar i reduir els controls sanitaris i fitosanitaris al qual estan obligats els productes agrícoles i d’origen animal que entren de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord, territori britànic que després del Brexit continua sent part de la unió duanera i del mercat únic. Amb les noves propostes plantejades per Brussel·les, aquest compromís suposarà que el 80% dels controls als quals estan subjectes la majoria dels productes d’origen animal que acaben als supermercats nord-irlandesos –inclosos els productes de carn picada com les salsitxes angleses que van provocar durs enfrontaments abans de l’estiu– seran eliminats igual que el 50% de la paperassa derivada dels controls duaners.
Després de mesos de bronca i moltes tensions, amb amenaça de Londres inclosa de suspendre unilateralment l’aplicació del Protocol d’Irlanda del Nord si no es renegocia, Brussel·les ha accedit a introduir alguns canvis en l’aplicació del pacte, un element fonamental per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda i protegir els Acords de Pau de Divendres Sant. El vicepresident de l’Executiu comunitari, Maros Sefcovic, ha sigut les últimes setmanes en contacte amb ciutadans, empresaris i polítics d’Irlanda del Nord llimant asprors i buscant un camí que ofereixi suficients garanties a Brussel·les –que Irlanda del Nord no es convertirà a la porta d’entrada a la UE de productes no controlats– i que alhora sigui acceptable a Londres.
El resultat d’aquest exercici són quatre documents amb propostes destinades a facilitar el moviment de mercaderies i medicines i donar veu als nord-irlandesos en la gestió del protocol. Tot i que Brussel·les rebutja radicalment renegociar l’acord, perquè entén que és el resultat de tres anys de «complexes» negociacions i augmentaria la «incertesa», sí que està disposada a obrir la mà. «He escoltat i m’he compromès amb els actors d’Irlanda del Nord i aquestes propostes són la nostra resposta a les seves preocupacions», ha anunciat Sefcovic, que aquest divendres es reunirà a Brussel·les amb el seu homòleg David Frost, per a un primer examen dels textos.
Etiquetatge de productes
Brussel·les proposa relaxar els requisits d’entrada que els productes han de superar per entrar al port de Belfast tot i que a canvi Londres haurà d’acceptar normes més estrictes en matèria d’etiquetatge –de manera que quedi recollit que la destinació és el mercat nord-irlandès– i accés a dades en temps real per garantir que els productes no acaben en el mercat únic europeu. Brussel·les reclama, a més, la creació d’un mecanisme de reacció ràpida davant possibles problemes amb algun producte i la possibilitat d’introduir mesures unilaterals en cas que les autoritats britàniques o les empreses no reaccionin a temps.
Quant a la simplificació dels controls duaners, implicarà que els camions en trànsit amb diferents tipus de mercaderies només hauran de fer una declaració en comptes d’una per cada tipus de producte que portin, fet que reduirà la paperassa a la meitat. El paquet també inclou mesures per garantir la comercialització de medicines fabricades a la Gran Bretanya, sense que hagin de ser objecte de noves autoritzacions ni reubicació d’instal·lacions a Irlanda del Nord, i un paper més gran per als actors nord-irlandesos en tot el relacionat amb el protocol a través d’un diàleg estructurat amb les autoritats, la societat civil i l’empreses.
TJUE, línia vermella
Notícies relacionadesEn el que no entra Brussel·les és en l’exigència britànica d’eliminar la supervisió del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) com a última instància en cas de disputes entorn del protocol, una línia vermella que Brussel·les no estan disposats a acceptar. «L’efecte del protocol és estendre el mercat únic de productes a Irlanda del Nord i això ve amb el TJUE. Si s’elimina el TJUE es eliminar l’accés al mercat interior. No pensem que és el camí a seguir», insisteixen fonts de l’Executiu comunitari
«Esperem que el Regne Unit es comprometi de bona fe. Creiem que hi ha suficient en aquest paquet per arribar a un acord sobre la manera d’aplicar el protocol», afegeixen sobre un paquet de propostes que no serà un «ho prens o ho deixes», sinó l’inici d’una negociació que aspiren a acabar al més aviat possible. «Els pròxims passos dependran del realista que sigui el Regne Unit, però crec que les dues parts volem tenir una entesa per a finals d’any sobre com ha de funcionar el protocol», apunten.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034