Disturbis
Quatre periodistes ferits i dos detinguts en les protestes al Congrés de Guatemala
Centenars de militars retirats van irrompre per força exigint una compensació pels seus serveis durant la Guerra Civil
Les protestes de centenars de militars retirats aquest dimarts al Congrés de Guatemala van deixar un saldo de quatre periodistes ferits i una desena de policies ferits, a més de dos detinguts i centenars de funcionaris i treballadors de l’organisme legislatiu amb crisi nerviosa. Els veterans, que portaven matxets, bastons i pedres, van irrompre per força a l’edifici parlamentari al trencar-ne la gran porta de ferro, i van cremar oficines legislatives i cinc automòbils i tres motocicletes, segons va constatar EFE.
D’acord amb la informació oficial, validada per la Policia Nacional Civil i la Procuradoria de Drets Humans, almenys deu policies van ser ferits pels enfrontaments, així com quatre periodistes dels mitjans locals ‘Nuestro Diario’, ‘Prensa Libre’, ‘Quorum’ i ‘Nuestro Mundo’, i alguns més van ser amenaçats per la seva tasca. El reporter gràfic ferit de ‘Nuestro Diario’, David Sanchielli, va ser colpejat amb una pedra al cap pels manifestants, que a més li van trencar l’equip fotogràfic, va assegurar ell mateix, després de ser atès pel cos de Bombers.
La manifestació es va tornar violenta al voltant de les 14.00 hora local (18.00 GMT), abans que s’iniciés la sessió plenària. En aquell moment hi havia únicament 12 dels 160 congressistes, que es van haver de protegir en oficines, fora de l’abast dels manifestants. També es trobava dins de les oficines legislatives el ministre d’Energia i Mines, Alberto Pimentel, que va dir a mitjans locals que «la situació és complicada, perquè ens tenen retinguts».
La Policia Nacional Civil va preparar una operació per evacuar els més de cent treballadors del Congrés, els diputats i el ministre d’Estat al carrer paral·lel a l’estacionament on hi havia els manifestants; és a dir, a l’altre extrem de l’edifici, on ja les forces de seguretat havien controlat els voltants. Al finalitzar l’evacuació, les forces especials antimotins de la Policia van aconseguir repel·lir els violents i al voltant de tres hores i mitja després de l’atac a l’edifici van aconseguir controlar l’àrea i detenir dos presumptes implicats, que posteriorment van ser traslladats a la torre de tribunals.
Els excombatents del conflicte armat intern que demanen una compensació pels seus serveis a l’Exèrcit durant la Guerra Civil, s’havien manifestat diversos dies durant les últimes dues setmanes, amb bloquejos de carreteres, i finalment aquest dimarts van decidir prendre accions al Congrés. La iniciativa sol·licitada pels veterans de la guerra interna es troba sota anàlisi de les comissions de Defensa, Finances i Drets Humans del Congrés i planteja un pagament de 120.000 quetzals (15.500 dòlars aproximadament) per a cadascun dels exmilitars o els seus familiars si aquests ja han mort, atorgat en quatre pagaments anuals. La compensació econòmica als veterans de la guerra interna va ser una de les promeses de campanya del president guatemalenc, Alejandro Giammattei, a la seva campanya d’elecció el 2019.
La guerra interna va acabar el 29 de desembre del 1996 amb la firma dels Acords de Pau entre el Govern i la guerrilla composta per la Unitat Revolucionària Nacional Guatemalenca (URNG), amb un saldo de més de 250.000 morts i desapareguts, que en més del 90% dels casos són atribuïts a l’Exèrcit de Guatemala segons la Comissió per a l’Esclariment Històric de les Nacions Unides.