Des de l’1 de novembre
Àustria s’afegeix a Itàlia i exigirà el certificat Covid a la feina
barcelona/faro.jpg
Àustria exigirà a partir de l’1 de novembre un certificat Covid –de vacunació, haver passat la malaltia o test negatiu recent– per treballar en oficines on hi hagi més d’una persona. Aquesta mesura, aprovada per la coalició governamental de conservadors i ecologistes, es va anunciar el mateix dia en què el país alpí va registrar el més alt nombre de contagis el 2021.
«No pot ser que algú a la feina hagi d’exposar-se al risc d’infectar-se amb el coronavirus», va dir el titular de Sanitat, l’ecologista Wolfgang Mückstein, després d’aprovar-se la mesura al Consell de Ministres. Fa tot just uns dies Itàlia va fer un pas en la mateixa direcció i es va convertir en el primer país del món a demanar el certificat per treballar.
Entre l’1 i el 14 de novembre s’estableix un període de transició en què tots els treballadors que no tinguin un certificat Covid hauran d’utilitzar una mascareta FFP2 en tot moment. La mesura s’aplica a tots els empleats que tinguin contacte físic amb altres persones al seu lloc de treball, inclosos espais comuns com cafeteries, i en queden exclosos els qui treballen des de casa o sols, com, per exemple, els camioners. Els detalls de la mesura es coneixeran, previsiblement, a finals d’aquesta setmana, quan el decret governamental hagi sigut aprovat per les dues cambres austríaques.
Oci i restauració
A Àustria ja s’exigeix el certificat Covid per entrar en restaurants i altres activitats d’oci, com acudir a teatres, cines o estadis. La mesura arriba quan en les últimes 24 hores es van comptabilitzar 13 morts al país de 8,8 milions d’habitants i 3.727 contagis, la xifra més gran de nous casos des de l’1 de desembre del 2020, segons dades oficials. La incidència a set dies se situa en 195 contagis per 100.000 habitants. A Àustria hi ha hospitalitzades gairebé mil persones a causa de la Covid i, d’elles, 218 es troben a l’uci.
Els experts ja vaticinaven un increment dels casos a la tardor a causa del relativament baix nivell de població, el 61,9%, amb la pauta completa de vacunació, un percentatge que amb prou feines ha augmentat en les últimes setmanes.
Part de l’escepticisme davant les vacunes es deu a la posició del partit ultradretà FPÖ –amb una intenció de vot del 21%–, que rebutja les mesures anti-Covid com un atac a la «llibertat» i dubta dels fàrmacs anti-Covid. L’FPÖ considera que exigir el certificat Covid a la feina és una mesura d’«assetjament» als no vacunats, a qui es «demonitza» i «estigmatitza» per obligar que s’immunitzin.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034