Moda amb consciència
Com comprar roba sense danyar el planeta (en excés)
Amb petits gestos, el consum de roba pot ser molt més sostenible i minimitzar l’impacte que avui dia té al planeta la producció massiva de peces, moltes de les quals acaben a l’abocador després d’un ús molt curt. Segons l’Ellen MacArthur Foundation, la quantitat de vegades que ens posem una peça abans de llençar-la va caure un 36,3% a tot el món entre 2002 i 2016.
L’ideal, doncs, és intentar comprar la roba imprescindible i optar abans per altres alternatives com les botigues de segona mà, l’intercanvi o la reparació. No obstant, si no hi ha més remei que comprar roba nova, cal seguir uns passos molt senzills:
El preu just
Una de les primeres coses que cal fer a l’hora d’adquirir una peça és mirar el preu. «Algú, en algun lloc, l’està pagant», recorden a Moda Sostenible Barcelona. «Una samarreta de dos euros fabricada a l’altre costat del món implica probablement que algú hagi infringit les normes mediambientals, que la persona que ha teixit aquesta samarreta té unes condicions laborals i econòmiques que no et semblarien raonables ni justes, i que s’ha exportat i distribuït fins a arribar a la teva botiga. Tot això per dos euros», coincideix Celia Ojeda, portaveu de Greenpeace.
No obstant, pagar més tampoc és un criteri de sostenibilitat perquè, segons assegura Mathilde Charpail, de l’organització Sustain Your Style, les mateixes fàbriques que elaboren peces de marques de luxe en confeccionen altres de ‘low cost’. «Potser la qualitat és superior, però utilitzen els mateixos processos», afegeix Charpail.
Made in...
És molt important mirar l’etiquetatge interior de les peces. En primer lloc cal mirar on s’han fabricat i optar per aquelles que s’hagin confeccionat a Espanya o estats veïns. «Cal defugir els països llunyans per la contaminació que genera el seu transport», remarca Ojeda. També cal tenir en compte que moltes fàbriques tèxtils es troben en països que, com Bangladesh, compten amb unes regulacions laborals i mediambientals molt laxes. «Com menys hagin de moure’s els materials i les peces, menys impacte tindran sobre el medi ambient», apunten des de Moda Sostenible Barcelona.
Teixits amb consciència
Una altra informació que cal mirar amb atenció a l’etiqueta interior és la composició de la peça. «Cal evitar tot el possible el polièster», aconsella la portaveu de Greenpeace. Es tracta d’un material derivat del petroli i «tarda fins a 200 anys a descompondre’s», recorda Charpail. A més, al rentar-se desprèn microplàstics que no poden filtrar les rentadores i acaben arribant al mar i entrant a la cadena alimentària.
En el cas del cotó, cal intentar que sigui orgànic –que evita l’ús de pesticides i insecticides– i de cultiu sostenible. També hi ha llana ‘concious’, que procedeix d’ovelles criades amb pastures orgàniques i el seu tractament es porta a terme amb productes ecològics. Amb els anys, a més, han anat sortint noves fibres alternatives més respectuoses amb el medi ambient, com les elaborades a base de bambú, cànem, closca de coco, lli, plataner o pinya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació