La pandèmia als antípodes
Melbourne torna a brillar: punt final a un confinament de vuit mesos
Els cinc milions d’habitants de la ciutat australiana han passat més de 260 dies tancats a casa amb interrupcions
Les autoritats de Victoria alerten els hospitals que poden patir una «pressió intensa» per la decisió de reobrir
Melbourne ha aixecat aquest divendres gran part de les restriccions imposades a causa de la Covid, i posa fi a un dels confinaments més llargs del món, durant el qual els seus habitants han hagut de passar més de 260 dies reclosos de forma intermitent –vuit mesos– a casa. Actualment, amb un 70% de la població vacunada, gran part de les restriccions iniciades amb el sisè confinament s’han aixecat.
La ciutat australiana vessa optimisme, com ha indicat el dirigent de l’estat de Victoria Dan Andrews: «Estic orgullós, realment orgullós, d’aquest estat», va insistir, i va animar els seus ciutadans a «sortir» i tallar-se els cabells, demanar menjar o convidar a una copa un amic.
Melbourne, una ciutat que sempre s’ha caracteritzat per la gran activitat artística, cultural i l’oci nocturn, havia deixat de brillar després d’un total de sis confinaments des de l’esclat del virus, l’últim començat el 5 d’agost. Durant el 2021, ha perdut l’aura de millor ciutat per viure a Austràlia per les violentes protestes contra les restriccions i la fugida de residents a altres ciutats lliures de Covid.
Tornada a la feina
El final del confinament suposa una glopada d’aire fresc per als propietaris de bars, restaurants, salons d’estètica i perruqueries, que celebren el retorn dels clients i la reactivació dels negocis. «La gent s’ha tornat boja per intentar reservar i demanen, sisplau, si els podem fer un lloc», declara Marcela Rodríguez, cofundadora del restaurant Vamos Fitzroy al barri llatí de Melbourne. Tant és així, que algunes perruqueries de la ciutat han registrat cues des de les 4.30 del matí de ciutadans ansiosos per aconseguir una tall de cabells.
«Estem esperant per començar a celebrar-ho bé. Ens tornarem bojos», explica a periodistes internacionals George, propietari d’un cafè que feia tant temps que no veia els amics que s’havia «oblidat de quina pinta tenien». Aquesta nit els habitants ja no hauran de complir el toc de queda nocturn i grups de fins a 10 persones es podran reunir en interiors, si bé l’aforament en exteriors i interiors continuarà parcialment limitat.
Però les grans cues no només s’esperen en bars i perruqueries. Les autoritats de Victoria han alertat els hospitals que poden patir una «pressió intensa» per la decisió de reobrir malgrat que la Covid segueix activa, amb més de 2.000 nous casos cada dia.
Llibertat parcial
Malgrat tot l’optimisme i les ganes de celebracions, la llibertat encara no és completa. Els residents no poden abandonar la ciutat i les botigues de productes no essencials continuen tancades fins que la taxa de vacunació no arribi al 80% de la població, probablement en setmanes.
Igualment, seguiran vigents limitacions per al funcionament de cafès, bars i restaurants, cosa que complica la vida als seus propietaris, que també han de lidiar amb la falta de treballadors provocada per gairebé un any i mig de tancament de fronteres internacionals.
Està previst que l’estat de Victoria retiri la quarantena obligatòria a viatgers d’altres països en els últims dies del mes d’octubre, mentre que Nova Gal·les del Sud, on es troba la ciutat de Sydney, esperarà fins a l’1 de novembre.
El cessament de les restriccions a Victoria, on les autoritats van confirmar aquest divendres 2.189 contagis comunitaris i 16 morts, es dona pel gir en la política nacional amb l’objectiu de reobrir el país i que va posar fi a la fèrria estratègia de decretar confinaments breus i localitzats al detectar uns quants casos de Covid.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"