Crisi política
El Govern portuguès trontolla per la falta de recolzament de l’esquerra al pressupost
El Bloco de Esquerda, un dels antics socis parlamentaris dels socialistes, es neguen a votar els comptes
L’abstenció dels comunistes és fonamental per passar els comptes, però de moment guarden silenci
El Govern socialista es juga el futur amb l’aprovació dels Pressupostos. La negativa del Bloco de Esquerda (BE) a recolzar-los, anunciada aquest diumenge, ha posat contra les cordes l’Executiu d’António Costa, que es veurà obligat a convocar eleccions anticipades en cas que no aconsegueixi l’abstenció del Partit Comunista Portuguès (PCP), el seu altre antic soci parlamentari en l’anterior legislatura. Els comunistes han mostrat la seva disposició a negociar fins aquest dimecres, dia de la votació, i salvar així els comptes, com ja va passar l’any passat. Però res està decidit.
Els socialistes han intentat convèncer el BE amb l’anunci de noves mesures en matèria de sanitat, salaris i pensions. Entre aquestes, la creació d’un nou Estatut del Servei Nacional de Salut (SNS), que mira de garantir l’exclusivitat dels treballadors al sector públic, o l’augment de 40 euros del salari mínim per a l’any vinent, fins als 705 euros. L’Executiu també ha anunciat una pujada de 10 euros de les pensions més baixes, una cosa insuficient per als bloquistes. «Si el Govern insisteix a posar traves on hi podria haver avenços, el BE respondrà pel poble i pel SNS i votarà en contra dels Pressupostos», va assegurar aquest diumenge la líder bloquista, Catarina Martins.
El Govern va convocar una roda de premsa poc després de les paraules de Martins, en què la ministra de Salut, Marta Temido, i la ministra de Treball, Ana Mendes Godinho, van retreure al BE la seva «intransigència». «Els Pressupostos reforcen el Servei Nacional de Salut, no només en les condicions de treball, sinó també en la resposta als usuaris», va explicar la ministra de Salut, que va recordar que els hospitals tindran més autonomia per contractar professionals sanitaris. Godinho, per la seva banda, va demanar «compromisos i no imposicions», i va destacar l’avenç en matèries de treball i pensions.
Abstenció comunista
La pujada de les pensions ja va ser un dels elements que van permetre l’aprovació dels Pressupostos el 2020 amb l’abstenció dels comunistes, que no s’han mostrat tan reticents com el BE. Per mirar de convèncer els seus antics socis, el Govern ha anunciat la gratuïtat de les escoles bressol, una de les grans reclamacions dels comunistes. En cas que el PCP accepti finalment les propostes, els comptes podrien tirar endavant amb 108 vots a favor i 105 en contra, ja que els tres diputats del partit ecologista Persones, Animals, Natura (PA), a qui el Govern també ha fet concessions en les últimes setmanes, han anunciat la seva abstenció aquest dilluns.
Els comunistes esperen l’avenç de les negociacions i no han volgut fer valoracions per ara, tot i que s’han mostrat menys favorables als comptes que el 2020, quan la situació epidemiològica feia menys possible una crisi política. No obstant, una convocatòria electoral anticipada tampoc beneficiaria el partit, que va perdre importants bastions en les eleccions municipals de finals de setembre.
Crisi involuntària
Notícies relacionadesLa convocatòria d’eleccions anticipades és un escenari poc favorable per a pràcticament tots els partits. El primer a mostrar-s’hi en contra ha sigut el president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, que ha apel·lat sempre als acords en un moment que considera decisiu per al país, amb l’entrada del primer tram dels fons de recuperació europeus. «És desitjable i esperable que els Pressupostos siguin aprovats, ens estalviaria molts costos, problemes i algunes preocupacions», va assegurar Rebelo de Sousa aquest cap de setmana. El president, encarregat de convocar els comicis, va descartar la possibilitat d’allargar la legislatura en cas que no surtin els comptes, una cosa a què sí que s’ha mostrat obert el primer ministre Costa.
Els socialistes volen evitar tant sí com no un avenç electoral després dels mals resultats en les eleccions municipals, en què van perdre 12 alcaldies de les 161 conquerides el 2017, entre les quals, Lisboa. La pèrdua de la capital va suposar un dur cop per al partit i va donar ales al conservador Partit Social Demòcrata, malgrat que el seu líder, Rui Rio, compta amb una important oposició interna i es jugarà el liderat del partit en un congrés convocat per a principis de desembre. L’eurodiputat Paulo Rangel serà el seu principal rival, en representació de l’ala més dura de la formació, i mirarà d’aprofitar una hipotètica convocatòria d’eleccions per debilitar Rio, un escenari que podria perjudicar el partit en una convocatòria electoral anticipada.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista