Crisi energètica

Àustria insta els ciutadans a preparar-se per a una apagada elèctrica indefinida

Les Forces Armades adverteixen que un ‘blackout’ és una amenaça real

Àustria insta els ciutadans a preparar-se per a una apagada elèctrica indefinida

AFP / FEDERICO PARRA

3
Es llegeix en minuts

Una pandèmia global, un atemptat terrorista a Viena i uns atacs cibernètics. Les Forces Armades d’Àustria han encertat en les seves últimes prediccions sobre els riscos per a la seguretat nacional. I ara es preparen intensament per a un altre escenari: una gran apagada elèctrica de temps indefinit.

«La qüestió no és si hi haurà una gran apagada, sinó quan», va sentenciar recentment la ministra de Defensa, la conservadora Klaudia Tanner, que ha supervisat una sèrie de maniobres i iniciatives de conscienciació sobre el que assegura que és «un perill real, però subestimat».

L’última mesura ha sigut llançar aquest mes una campanya d’informació, amb publicitat als mitjans i la difusió de més de 6.000 cartells repartits per tot el país amb el títol: «Què cal fer quan tot es para».

Els cartells van acompanyats d’una petita guia amb consells pràctics sobre quins materials s’han de tenir a casa per estar preparats: combustible, espelmes, bateries, conserves i aigua potable.

Quan res funciona

«¿Què cal fer quan res funciona? Quan no hi ha aigua ni electricitat. Una gran apagada té enormes conseqüències. «Amb aquesta campanya volem conscienciar i donar informació i consells», argumentava la ministra.

Una apagada –blackout en anglès– comportaria que semàfors, ordinadors, caixers automàtics, telèfons, internet i molts altres serveis deixessin de funcionar, i exposarien la fragilitat d’un dia a dia cada vegada més digitalitzat.

Les causes per a una possible caiguda del sistema elèctric són moltes, des de fallades tècniques, sobrecàrregues per pics de demanda, desajustos en el sistema o fins i tot causes ‘extraterrestres’: El 1989, milions de persones es van quedar a les fosques al Quebec (Canadà) a causa d’una virulenta tempesta solar o geomagnètica.

Casernes autosuficients

Àustria s’ha pres tan seriosament aquest escenari que a partir del 2025 cent de les seves principals casernes militars seran autosuficients en el grau més gran possible en termes d’energia, combustible, aigua potable i aliments.

El tinent coronel Pierre Kugelweis explica a Efe que aquestes casernes serien la base de suport a organitzacions civils, com bombers i sanitaris, que requereixin energia i coordinació per a la seva feina en cas d’una apagada.

«A partir del 2025 hi hauria d’haver casernes autosuficients en tots els estats federats (regions) per garantir la resposta de l’Exèrcit en cas d’apagada, i així donar a organitzacions civils l’oportunitat de recarregar-se», exposa l’oficial.

En els últims 18 mesos l’Exèrcit ha realitzat diverses maniobres en què es va assajar la resposta a aquesta situació i com millorar la coordinació amb la policia i altres organitzacions.

«Una apagada és una amenaça amb un gran impacte en la societat. I és important que tots els serveis d’emergència, com la policia, les ambulàncies i els bombers, continuïn funcionant. En cas d’una apagada, la tasca principal de les Forces Armades és proveir i recolzar altres organitzacions d’emergència», resumeix el militar.

Com dues setmanes de càmping

L’Exèrcit recomana tenir a casa prou reserves a l’equivalent a dues setmanes de càmping, així com pactar prèviament amb familiars i amics un punt de trobada i establir les bases d’una xarxa de cooperació veïnal.

Kugelweis recomana, per exemple, comptar amb aliments que siguin molt duradors, com la pasta i l’arròs, així com conserves, dos litres d’aigua per persona i dia, espelmes, llanternes, un fogó portàtil de gas, diners en efectiu i una ràdio que funcioni amb bateries.

¿Però com de real és la possibilitat d’una gran apagada a Europa? L’Exèrcit ja va advertir el 2017, en un document sobre riscos en la pròxima dècada, que una pandèmia suposava una amenaça, i el temps li ha donat la raó.

El mateix procés d’anàlisi de dades que es va utilitzar per preveure la pandèmia, remarca aquest tinent coronel, és la base per a «els extensos preparatius de les Forces Armades davant els efectes d’una possible apagada».

El Ministeri de l’Interior també ha desenvolupat un protocol d’actuació que preveu en els primers moments d’una apagada reforçar el desplegament de la policia per descoratjar qualsevol temptació de saqueig i regular el trànsit davant la previsible caiguda dels semàfors. També es reforçaria la vigilància de les infraestructures sensibles.

El ministre de l’Interior, Karl Nehammer, va dir recentment que una apagada era «una de les més grans amenaces per a un Estat modern».

Notícies relacionades

El risc d’una apagada també és pres molt seriosament per l’operador de la xarxa elèctrica d’Àustria i per totes les companyies d’energia del país alpí.

Per Gerhard Christiner, director tècnic de la Xarxa Elèctrica d’Àustria (APG), el canvi climàtic i el temps extrem, amb intenses onades de calor i fred, augmenten el risc d’un ‘blackout’.

Temes:

Àustria