Crisi política
El rebuig dels pressupostos aboca Portugal a eleccions anticipades
El Govern socialista no ha aconseguit el suport dels seus antics socis d’esquerra per aprovar els comptes
El president de la República decidirà la data dels comicis en les pròximes setmanes després de reunir-se amb els partits
L’aclamat acord d’esquerres que ha permès al Partit Socialista (PS) governar a Portugal des del 2015 ha arribat definitivament a la seva fi. Els pressupostos presentats pel Govern no han convençut el Partit Comunista Portuguès (PCP) ni tampoc el Bloc d’Esquerra (BE), que hi han votat en contra, i han provocat una crisi política i un avanç electoral al país. Dels 230 escons del Parlament, tan sols els 108 diputats socialistes hi han votat a favor, davant els 117 diputats que hi han votat en contra. Els cinc restants s’han abstingut. Ara està en mans del president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, dissoldre el Parlament i fixar una data per a les eleccions. Una decisió que prendrà en les pròximes setmanes.
El president ja ha iniciat contactes amb el primer ministre, António Costa, i amb el president de la cambra legislativa, Ferro Rodrigues, per valorar la situació, i a principis de la setmana vinent estudiarà amb els partits el millor moment per convocar els comicis. Fins aleshores, tant el Govern com el Parlament funcionaran amb plenes capacitats, ja que Costa ha descartat dimitir. Una vegada aprovat el decret de dissolució del Parlament, es posarà en marxa un termini de 60 dies per a la convocatòria electoral.
Debat encès
Els socialistes i els seus antics socis han continuat amb l’intercanvi de retrets dels últims dies en l’última jornada de debat pressupostari. Tant el primer ministre Costa com els ministres de Finances i d’Economia han defensat la gestió socialista des que el partit va arribar al poder el 2015, quan el país travessava una greu crisi econòmica amb un dèficit disparat i el deute públic en ascens.
Costa ha criticat el BE i el PCP per no viabilitzar el que els socialistes consideren els pressupostos més a l’esquerra des que van arribar al poder –amb mesures com l’augment de 40 euros del salari mínim, fins als 705 euros, o la inversió de 700 milions d’euros en el Servei Nacional de Salut (SNS)–, però els antics socis han exigit un esforç més gran a l’Executiu, especialment en matèria de pensions, salaris i sanitat.
La negativa dels partits d’esquerres a l’aprovació dels comptes compromet la capacitat de despesa del Govern per a l’any vinent, que estarà limitada per llei. L’Executiu ha advertit que aquesta limitació posa en risc l’execució dels fons del Pla de Recuperació i Resiliència (PRR), tot i que els experts apunten que encara hi ha mecanismes per donar cabuda als diners procedents d’Europa per via d’una alteració urgent dels pressupostos del 2021.
Eleccions anticipades
Notícies relacionadesLa voluntat de la majoria dels partits és dissoldre la cambra al més aviat possible, però els processos interns en les dues principals formacions de dretes, el Partit Social Demòcrata (PSD) i el Centre Democràtic i Social (CD), que elegiran els seus líders en els pròxims mesos, forçaran probablement Rebelo de Sousa a retardar la convocatòria. Aquestes lluites poden perjudicar els dos partits en les pròximes eleccions, ja que els líders electes comptaran amb poc temps per preparar la campanya i configurar les llistes electorals. El CDS, que va arribar a aconseguir 24 escons el 2011 i va ser un actor clau en el Govern de Pedro Passos Coelho (2011-2015), està en caiguda lliure i en risc de desaparèixer si no opta per una coalició amb el PSD.
En el cas de l’esquerra la situació no és gaire més encoratjadora. El PS va patir el desgast de sis anys de Govern en les últimes eleccions municipals, en les quals malgrat la victòria, va perdre ciutats importants com Coimbra o Lisboa. Les enquestes tampoc afavoreixen el PCP i el BE, que podrien patir les conseqüències de no recolzar els comptes socialistes. L’únic partit realment beneficiat d’un avanç electoral és Chega, la formació d’extrema dreta, que algunes enquestes col·loquen com a tercera força política en les pròximes eleccions.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista