Cimera de Roma
G-20: avenç en vacunes però fracàs en la crisi de matèries primeres
La cimera es comprometrà amb l’objectiu del 70% de la població mundial vacunada el 2022
Biden munta una ‘minicimera’ posterior per abordar la ruptura de la cadena de subministrament i hi convida Sánchez
Vacunes, canvi climàtic, energia, recuperació econòmica i fiscalitat internacional són els principals temes que ocupen les sessions de treball de la 16a cimera de líders del G-20 que se celebra aquest dissabte i diumenge a Roma. Després de la cimera virtual, a Riad, el 2020, pel virus, la major part dels líders del G-20 recuperen a Roma l’oportunitat de la trobada presencial, per poder abordar cara a cara els desafiaments de la pandèmia i la seva crisi econòmica i poder enfilar la recuperació mundial.
El comunicat final, en el qual treballen les delegacions dels països, avança en acords per donar impuls polític a importants objectius, com la vacunació global o la tributació mínima de les multinacionals. No obstant, amb prou feines es passarà de puntetes sobre un dels grans problemes econòmics que afligeix els països desenvolupats en aquest moment de postpandèmia: la ruptura de les cadenes de subministrament globals i el desproveïment de matèries primeres i energia. Tant és així, que el president dels EUA, Joe Biden, ha muntat una ‘minicimera’ paral·lela aquest diumenge per abordar el problema a la qual ha convidat el president espanyol, Pedro Sánchez.
Vacunes: Objectiu del 70%
Pot ser que aquesta acabi sent una de les senyes d’identitat d’aquesta cimera de Roma. Els ministres de Sanitat i Economia del G-20 s’han compromès aquest mateix divendres a vacunar el 70% de la població mundial per a mitjans del 2022 com a manera de mirar de controlar la pandèmia i impulsar una recuperació econòmica duradora. El compromís, amb total seguretat figurarà en el comunicat final que els líders emetran diumenge.
Fiscalitat de les multinacionals
També és segur que la declaració final de la cimera donarà la benvinguda a l’acord de 136 països adoptat per iniciativa de l’OCDE per implantar una fiscalitat comuna de les multinacionals a tot el món que garanteixi una tributació mínima de totes i el pagament d’impostos als territoris on obtenen els seus beneficis i no només on ubiquen les seves seus, acabant així amb els avantatges dels paradisos fiscals. En les últimes hores prèvies a l’emissió de la declaració final encara es negocia incorporar un afegit en aquest apartat que permeti fixar un compromís temporal per a l’adopció d’aquesta nova tributació. És el cas d’Espanya, segons han reconegut fonts de la delegació espanyola que admeten, no obstant, que encara no s’ha aconseguit aquest compromís.
Energia i clima
Aquest bloc és un dels ‘ossos’ de la cimera, on més difícil es presenta encunyar un compromís de tots els líders pels diferents interessos d’uns països i d’altres. «Hi ha bastant consens en posar fi al finançament de les centrals de carbó i ja pràcticament tots els països estan en això. Costa molt més un compromís per a la progressiva eliminació del carbó del mix energètic», expliquen fonts de la delegació espanyola, apuntant a les resistències de la Xina. De tota manera, el capítol d’energia i clima és tot just un aperitiu respecte a la conferència del clima COP26 que comença aquest mateix dilluns a Glasgow.
La recuperació mundial
La sortida de la crisi econòmica i els diferents ritmes de recuperació formen part de l’agenda, així com altres velles qüestions de l’agenda G-20, com són les barreres comercials i la gran assignatura pendent del reforçament de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) com a fòrum internacional o la regulació de l’espai cibernètic.
Crisi de les matèries primeres
Aquest és sens dubte un dels grans problemes que afligeix la indústria de les economies més desenvolupades (amb desproveïment de microxips, energia i matèries primeres de tot tipus) i de les seves societats (per l’encariment del preu del gas i l’electricitat). Que el tema no sigui entre les prioritats d’aquesta cimera només s’explica «perquè hi ha diferents visions entre els països sobre per què no estan funcionant bé les cadenes de subministrament», expliquen des de la delegació espanyola. Per als països productors el problema no és tan greu com per als que no ho són. Tan és així, que el president dels EUA, Joe Biden, ha organitzat una ‘minicimera’ després de la sessió de clausura del G-20, a la qual han sigut convocats 15 líders de països desenvolupats, entre els quals el president espanyol, Pedro Sánchez, per abordar «l’enfortiment i resiliència de les cadenes de valor», segons la delegació espanyola. L’objectiu últim és emetre una declaració final al voltant de principis de cooperació per encarar aquest greu problema.
Absències de Putin i Xi Jinping
Ni el president de Rússia, Vladimir Putin, ni el de la Xina, Xi Jinping, participaran de manera presencial en aquesta cimera del G-20, la primera de Joe Biden, que ha muntat una intensa agenda, amb reunions de tot tipus al seu voltant. També hi participaran de forma telemàtica el president del Japó, Fumio Kishida, i el de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador.
Espanya, que participa en la cimera del G-20 en qualitat de convidat permanent, també ha muntat una àmplia agenda per al president Pedro Sánchez, que inclou reunions bilaterals amb els primers ministres d’Austràlia, Scott Morrison; el Canadà, Justin Trudeau; l’Índia, Narendra Modi i el president de l’Argentina, Alberto Fernández. Sánchez també mantindrà reunions bilaterals amb la màxima representació de l’FMI, l’OCDE, el Banc Mundial i l’OMC.
Sánchez tindrà la seva foto amb Biden
Notícies relacionadesPer al president espanyol cobra gran rellevància haver sigut convidat a la minicimera organitzada per Biden per tractar sobre la ruptura de la cadena mundial de subministrament de matèries primeres i energia. Aquesta circumstància brindarà a Pedro Sánchez l’ocasió d’una foto i algun encreuament d’impressions amb el president dels EUA.
El G-20 està integrat pels líders de l’Argentina, Austràlia, el Brasil, el Canadà, la Xina, França, Alemanya, Itàlia, l’Índia, Indonèsia, el Japó, Mèxic, Corea, Rússia, l’Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Turquia, el Regne Unit, els EUA i la UE. Espanya hi participa en qualitat de convidat permanent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034