Eleccions als EUA
Eric Adams, un nou alcalde per a Nova York ple de plans i envoltat d’incògnites
L’expolicia negre de 61 anys, que s’autodefineix com un «camaleó polític» i «el rostre del nou partit demòcrata», donarà l’1 de gener el relleu a Bill de Blasio
El «moderat pragmàtic» es posa al capdavant d’una ciutat que busca recuperar-se del cop econòmic de la pandèmia i amb reptes de desigualtat i percepció d’inseguretat
Eric Adams admet que és «un camaleó polític». Això explicaria que el demòcrata de 61 anys elegit aquest dimarts nou alcalde de Nova York en un duel contra un candidat republicà si més no excèntric, el fundador dels patrullers ciutadans Guardian Angels Curtis Sliwa, hagi sigut alhora abraçat i recolzat per la gent de classe treballadora i sindicats i per representants empresarials i grans fortunes. Això explica també que hagi aconseguit el recolzament del tabloide ‘New York Post’, que recentment el seu perfil a ‘The New York Times’ aparegués sota el titular «¿Quin tipus d’alcalde serà Eric Adams? Ningú sembla saber-ho» o que l’agència Bloomberg plantegés un altre interrogant: «¿Pot ser un alcalde pronegocis i alhora del poble?»
Les respostes no tardaran a arribar. L’1 de gener Adams donarà el relleu a Bill de Blasio a l’ajuntament de la principal ciutat dels Estats Units. Al fer-ho es convertirà en el segon alcalde negre després de David Dinkins, que va governar la ciutat de 1990 a 1993 abans de ser derrotat per Rudy Giuliani, sota l’administració del qual Adams va engrossir les files del Partit Republicà.
Adams agafarà les regnes d’una megalòpolis de més de vuit milions d’habitants i haurà de començar a implementar una agenda que ha sigut tan generosa en propostes, amb «100 idees per millorar Nova York», com vaga en dades específiques per portar-les a terme. La seva meta fonamental és superar el cop econòmic de la pandèmia, que a més de deixar més de 34.000 morts ha colpejat la vida econòmica de l’urbs, on el nivell d’atur estava al setembre en prop del 10%. També buscarà tornar la sensació de seguretat a una ciutat on molts l’han perdut i haurà de combatre alguns dels seus mals crònics, com l’enorme desigualtat o el problema sempre irresolt de la població sense llar, que el virus només ha augmentat.
Una biografia pròxima
Adams va néixer al barri de Brownsville, a Brooklyn, i va créixer a South Jamaica, a Queens, fill d’una mare soltera que treballava en neteja. És el primer alcalde novaiorquès sortit de les escoles públiques de la ciutat en dècades. I utilitza sovint aquesta biografia, de vegades regada de dubtes sobre la veracitat dels detalls, per exemplificar la seva comprensió dels problemes de molts dels conciutadans. Aquest dimarts, per exemple, anava a votar amb una foto emmarcada de la seva mare, morta l’any passat, i s’emocionava davant la premsa narrant la seva pròpia història política com a missatge per al ‘little guy’, el ciutadà corrent.
Adams utilitza també la biografia (amb detalls també canviants) per explicar com va ser arrestat amb el seu germà i colpejat per la policia quan era només un adolescent, una cosa que el va portar després a entrar en la policia, on va passar 22 anys, va crear un grup buscant abordar problemes de racisme dins del cos i d’on es va retirar el 2006 amb rang de capità per entrar en la vida política, primer com a senador a Albany i després com a president de Brooklyn.
Policies i empresaris
És en aquell passat com a uniformat on va trobar un dels fonaments més forts per sustentar la seva campanya en les disputades i superpoblades primàries demòcrates aquest estiu, quan va guanyar ajustadament contra la tecnòcrata Kathryn García després d’una campanya en què la seguretat va agafar un paper central. En contra dels postulats de l’ala esquerra del partit que va liderar en les primàries la progressista Maya Wiley, Adams va ser ferm en la seva defensa de la policia i ha promès, per exemple, tornar als carrers les patrulles d’agents de paisà que De Blasio va suspendre després de les protestes contra la injustícia racial i reconvertir-les en unitats dedicades a frenar la violència amb armes de foc. El seu repte serà aconseguir la pau amb unes forces de l’ordre que han viscut una relació tensa amb De Blasio i que ara estan lliurant un pols per les ordres de vacunació.
El seu passat polític explica les simpaties amb què el miren i l’han finançat líders empresarials i amos de grans fortunes, en una carrera en què no ha refusat diners corporatius i en què ha aconseguit més de 19 milions de dòlars. I la promesa d’Adams, que ha passat les vacances a Mònaco i es fa amb celebritats als Hamptons, Martha’s Vineyard o a l’últim club de moda només per a membres del Noho, és fer de Nova York una ciutat hospitalària per als negocis, en contrast amb el que ha anomenat la retòrica «antinegocis» de De Blasio.
«Moderat pragmàtic»
A Adams, que des que va tenir un coma diabètic és vegà i practica meditació, no convé encasellar-lo d’entrada. Ell s’ha definit en alguna ocasió com un «moderat pragmàtic» i ha aconseguit bons llaços no només amb la comunitat empresarial sinó també amb el moviment sindical, que també li ha donat el suport, i molts votants de classe treballadora. I quan va guanyar les primàries al juny va assegurar: «Soc el nou rostre del Partit Demòcrata».
La seva promesa és fer una ciutat més segura, amb serveis més accessibles i un sistema més eficient, amigable tant per als grans negocis com per als petits o els emergents i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic. Vol reforçar també l’educació pública, de la qual ell va sortir, i donar suport als estudiants més necessitats, especialment millorant les opcions d’ensenyament remot amb millor equipament i connectivitat subsidiats per un «impost de dades» a les grans companyies que utilitzen i venen informació personal. Ha mostrat a més el seu rebuig del pla del seu predecessor d’acabar amb els programes escolars per a nens brillants i recolza mesures com les revisions primerenques de dislèxia, que a ell el va afectar de petit.
Entre les poques propostes per a les quals ha marcat números concrets hi ha la de crear 240 quilòmetres de nous carrils per a autobusos i el doble per a bicicletes, i completar el projecte que va planificar la construcció de 15.000 unitats de vivenda subvencionada per al 2025. A diferència de De Blasio, que va emprendre el projecte de vivenda accessible més gran des de l’alcaldia d’Ed Koch als anys 80 concentrant-se en barris de baixos ingressos, Adams proposa requalificar les zones més acabalades, incloent-i part del West Side de Manhattan.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao