El TPI investigarà les denúncies de violacions als drets humans a Veneçuela

  • Karim Khan, el fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), es va reunir a Caracas amb el president Nicolás Maduro

  • El Govern va acceptar el començament de les investigacions tot i que va dir no compartir el criteri del TPI

El TPI investigarà les denúncies de violacions als drets humans a Veneçuela
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president veneçolà Nicolás Maduro es va fer la fotografia més inesperada pels analistes polítics, ni més ni menys que amb Karim Khan, fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI). Quan falten 17 dies per unes eleccions regionals que, de moment, desperten escàs entusiasme, Maduro el va rebre de mala gana. El TPI ha decidit que les denúncies de greus violacions als drets humans a Veneçuela siguin objecte d’una investigació formal amb l’anuència de Caracas. El Palau de Miraflores va subscriure un memoràndum d’entesa amb l’enviat del TPI en què deixa no obstant constància que, al seu criteri, «no es compleixen els requisits de l’article 53 de l’Estatut de Roma per justificar el pas de la fase d’examen preliminar a la fase d’investigació». Els episodis de violència estatal durant la crisi política del 2017, que van provocar més de 100 morts, estaran al centre de la tasca que portarà endavant Khan. «Hi ha diferències de criteris sobre el que va succeir en l’examen preliminar, i hem sigut francs i directes a afirmar que no es va permetre a l’Estat conèixer la documentació i contingut que allà s’avaluava», va dir Maduro al rebre el visitant. No obstant, va afegir: «Respectem la seva decisió, tot i que li manifestem que no la compartim» i «ens acollim a la lletra d’aquest document firmat».

Maduro va reiterar davant de Khan que a Veneçuela són garants de la justícia. Al seu torn li va anticipar que el document del TPI «serà objecte d’anàlisi en una societat oberta». El president va dir voler ser «el primer a conèixer la veritat i fer justícia, i sortir dels dubtes que pot ser que es creessin a través de campanyes en xarxes socials». Maduro va demanar deixar «els prejudicis de banda» i va prometre «treballar aquest acord entre les parts».

El cas Veneçuela I s’havia obert tres anys enrere. L’antecessora de Khan, Fatou Bensouda havia considerat que existeixen evidències per començar una investigació. Amb aquests antecedents, el TPI es proposa «determinar» si «existeixen o no motius per formular càrrecs contra alguna persona».

«Vull ratificar el nostre respecte i la nostra invitació en dates a convenir, el més aviat que es pugui, perquè vostè torni a Veneçuela amb el seu equip i així aprofundir en el seguiment i desenvolupament del conveni. Les portes de Veneçuela estan obertes», va assenyalar finalment Maduro.

Les reaccions

Khan va expressar la seva complaença pel compromís assumit pel Palau de Miraflores. «Estem compromesos a treballar en forma col·laborativa, independent, amb ple respecte de complementarietat». La seva arribada a Caracas va tenir un immediat impacte en els organismes defensors de drets humans. «La principal preocupació de les víctimes i les ONG veneçolanes de drets humans és impunitat per als autors de les greus violacions als drets humans i crims de lesa humanitat comesos a Veneçuela», va dir el Programa Veneçolà d’Educació Acció en Drets Humans (Provea).

«L’obertura formal de la investigació per crims de lesa humanitat, per part del Tribunal Penal Internacional, reivindica el dret d’obtenir una justícia que ha sigut denegada a Veneçuela per a les víctimes i els seus familiars», va dir l’exdiputat Juan Guaidó, que encara és reconegut pels Estats Units com a «president encarregat» de Veneçuela.

Notícies relacionades

El paper de l’Estat durant la crisi del 2017, el moment de més tensió als carrers entre el Govern i els sectors més radicals de l’oposició, així com en els mesos posteriors, ja ha sigut objecte d’un escrutini crític per part de l’alta comissionada de Drets Humans, Michelle Bachelet, que va estar a Caracas fa dos anys.

El context

La presència de Khan a la capital veneçolana va tenir lloc en moments de parèntesi de les negociacions entre el madurisme i bona part de l’oposició per trobar una sortida negociada al conflicte polític intern. El diàleg que s’estava portant a terme a Mèxic va quedar en suspens amb l’extradició als Estats Units d’Alex Saab, un empresari d’origen colombià que ha realitzat nombroses operacions econòmiques internacionals en nom del Govern veneçolà, que ha intentat donar-li estatut diplomàtic.